Епично фентъзи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Епичното фентъзи е поджанр на фентъзито, при който сюжета е изпълнен с измислени нови светове и всичко свързано с тях. Главният проблем е борбата между доброто и злото.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Главен герой[редактиране | редактиране на кода]

Най-често главният герой е глупаво момче, като за разлика от героичното фентъзи, то не е силен войн, а по-скоро по характер. От начало той не знае нищо за основните събития, но впоследствие, разбирайки за на конфликтите, които съществуват между доброто и злото и че той е замесен в тях, осъзнава, че е единствено той е в състояние да победя врага.

Други герои[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой никога не е сам. Винаги на негова страна е малка група от приятели.

В нея често има герой с особено силни сили.

Светове[редактиране | редактиране на кода]

Героично фентъзи романите имат собствен свят, включително измислени географски места и исторически събития, но по някакъв начин са свързани с обикновения свят.

Съществуването на различни народи е една от основните особености на жанра. Хората са най-вече на джуджетата, елфите, други митични създания или такива, които са изцяло измислени от автора на книгата.

Войни[редактиране | редактиране на кода]

Основният елемент е наличието на битки, при които главнит герой се бори с големи армии. Често кървавите описания са пропускат.

Използването на магия[редактиране | редактиране на кода]

Често за да се приложат практиечески магическите способности са нужни големи знания, висока физическа и умствена сила.

Характернот за края епичната история е че победата не се постига с оръжия, защото те са от голяма помощ, но не могат да са защита срещу злото. Ако героят убие с оръжие злодея, самият той се превръща в злодей.