Apple Records

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Епъл Рекърдс)
Направо към: навигация, търсене
Apple Records
Информация
Майчина
компания
Apple Corps
Основана 1968
Основател The Beatles
Компания
разпространител
EMI
Жанр Рок
Поп музика
експериментална музика
индийска музыка
класическа музика
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Официален сайт http://www.applerecords.com/

Apple Records е звукозаписна компания (лейбъл), основана от The Beatles през 1968 г. като подразделение на Apple Corps[1]. Названието на лейбъла се превежда като „ябълка“, и като лого се използва снимка на зелена ябълка от сорта „Грени Смит“.

Въпреки че The Beatles и техните делови партньори възлагали големи надежди на Apple, напрегнатите отношения между участниците в групата, които впоследствие довеждат и до разпадането ѝ, нанасят вреда и на лейбъла. Много от записите, направени тук, не са състояние да станат популярни, или защото не се харесват на аудиторията, или защото не им достигат промоции, за да станат хитове.

Тук са правили записи Били Престън, Джеймс Тейлър, Badfinger, Мери Хопкин и самите The Beatles, както поединично, така и като колектив. Джеймс Тейлър скъсва контракта си с Apple и се договаря с Warner Bros., където записва много хитове. Били Престън и Badfinger също преминават към други лейбъли. А Мери Хопкин пък, след изтичането на срока по договора ѝ с Apple Records, престава да записва нови песни.

Последните записи на други изпълнители (без „битълските“) са издадени през 1973 г., и когато разпространението им от EMI завършва през 1975 г., лейбълът излиза от бизнеса. В края на 1980-те години започват да издават записи на Beatles на компакт дискове. Днес под този лейбъл не се правят нови записи, но записите на The Beatles продължават да се издават под знака на Apple Records.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Apple Corps е мултимедийна корпорация, основана през 1968 г. от групата The Beatles като приемник на тяхната още по-ранна компания Beatles Ltd. и за да образуват конгломерат.