Ерик Стоев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерик Стоев
български волейболист
Ерик Стоев през 2021 г.
Ерик Стоев през 2021 г.

Роден
Ерик Мартинов Стоев
10 април 2003 г. (21 г.)

Националност България
Спортна кариера
Спортволейбол
Семейство
БащаМартин Стоев
МайкаЕлизабет Колева

Ерик Стоев е български волейболист, юношески национал на България,[1] състезател и капитан на втородивизионния български волейболен клуб ВК Сливнишки герой (Сливница). Европейски и световен вицешампион с гарнитурите U-17 и U-19 на България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 април 2003 година в София, в спортно семейство. Баща му Мартин Стоев е дългогодишен волейболен национал, „Треньор на България за 2006 и 2007 година“.[2] Майка му Елизабет Колева е бивша състезателка по художествена гимнастика, част от „Златните момичета“ на България. Дядо му Стоян Стоев е бивш волейболист, национален състезател, вицешампион от СП по волейбол в София 1970 г., дългогодишен треньор. Баба му Маргарита Щъркелова е бивш национал по баскетбол, бронзов медалист от Летните олимпийски игри в Монреал 1976, като става и топ реализатор на турнира. Има сестра – Мартина.

Ерик Стоев с наградата „Спортист на годината на Община Сливница 2019“

Учи в 51 средно училище „Елисавета Багряна“, град София. Започва да тренира волейбол още в невръстна възраст, под опеката на своя именит баща и треньор №1 на България Мартин Стоев. Играе за ВК Люлин (София), но през 2015 г. преминава във волейболния клуб „Сливнишки герой“ от град Сливница. С младежкия състав става на няколко пъти регионален шампион, а от 2019 г. вече играе за мъжкия състав на отбора.

През 2019 г. с отбора на ВКСГ влиза във Висшата волейболна лига на България, като скоро става капитан на отбора. От 2019 г. е юношески национал на България, като става балкански и вицеевропейски шампион, като отбора губи на финала от Франция.

През август 2019 година Ерик и тимът на юношеските национали е удостоен с приза „Отбор на месеца“ на Пресклуб България.[3] Със своите силни изяви на международната сцена Ерик Стоев става победител в анкетата „Спортист на Община Сливница“ за 2019 година.[4][5]

През 2020 година с младежкия национален отбор на България заема четвърто място на Евроволей 2020 в Италия.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Ерик Стоев с купата за шампион на Висшата волейболна лига на България, сезон 2020/21, спечелен от ВК Сливнишки герой (Сливница)