Ерик XIV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ерик XIV
Крал на Швеция
Erik XIV (1533-1577) Domenicus Verwildt.jpg
Лични данни
Управление 29 септември 156026 януари 1569
Коронация 29 юни 1561
Роден
Починал
Погребан в Вестерос
Предшественик Густав I
Наследник Йохан III Ваза
Семейство
Династия Armoiries famille Vasa.svg Ваза
Баща Густав I
Майка Blason Maison d'Ascanie.svg Катарина Асканска
Брак Карин Монсдотер
Герб Armoiries Moderne d Erik XIV Vasa de Suede.svg
Ерик XIV в Общомедия

Ерик XIV (на шведски: Erik XIV, 13 декември 1533, Стокхолм - 26 февруари 1577) е Крал на Швеция, от династията Ваза, който управлява от 1560 на 1568 година. Единственият син на шведския крал Густав I (1496-1560) и първата му съпруга Катарина Асканска от Саксония-Лауенбург-Рацебург (1513-1535).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ерик е образован човек с артистични наклонности, който се стреми към политическа власт, но в първите години на царуването си показва признаци на психично заболяване и в крайна сметка развива шизофрения.

Във външната политика на Ерик усилията му са насочени към укрепване на Швеция, превръщайки я в една велика сила. За разлика от баща си, той се опитва да разшири влиянието си в балтийските земи и Естония. Тази политика довежда до сблъсък с братовчед му, крал на Дания, Фредерик II. В желанието си да сключи изгодни политически съюзи, Ерик прави неуспешни предложения за сключване на брак с кралицата на Англия Елизабет I, кралицата на Шотландия Мария Стюарт, Рената Лотарингска, Анна Саксонка и Кристина Хесенска. В 1567 (официално 4 юли 1568) се жени за момиче от скромен произход, Карин Монсдотер (6 ноември 1550 - 13 септември 1612 г.). Двамата имат четири сина. Освен това той има две извънбрачни дъщери от враъзка с Агда Персдотер.

Вътрешната политика на Ерик е твърде амбициозна и довежда до негодуванието на шведската аристокрация. Сред противниците му е брат му Йохан, херцог на Финландия, по-късно коронован шведски крал под името Йохан III. Недоволен от политиката на своя брат, Йохан се жени за Катерина Ягелонка - сестра на краля на Полша и противник на брат му Сигизмунд II Август. Ерик завладява Естония от брат си през 1563, а Йохан е обвинен в държавна измяна и е осъден на смърт.

По време на управлението на Ерик Швеция участва в т.нар. Северна Седемгодишна война (1563-1570) с Дания, Полша и Любек. В ранните години на войната, Дания провежда успешни операции в Швеция и едва към края на управление на Ерик шведите успяват да възвърнат част от загубените територии. Швеция участва успешно в Ливонската война срещу Русия.

През всичките тези години психическото състояние на Ерик постепенно се влошава, действията му стават все по-упорити и склонни към внезапно обостряне на заболяването. В 1567 г. е извършено клането на семейство Стюр в Упсала. Макар убийството да е незаконно, в неговите очи е оправдана екзекуция на предатели. През 1568 г. той е свален от Йохан и другия негов брат, Карл, от престола и хвърлен в затвора, като губи всичките си управленски права над Швеция. Неговият доверен секретар Йоран Першон (1530-1568) поема голяма част от вината за действията на Ерик срещу аристокрацията и е бил екзекутиран по времето на Йохан III.

Ерик, Карин и Йоран Першон
авт.: Георг фон Розен, 1871

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Dahlström, G. och Swahn, J.-Ö. (1984), Bra Böckers Lexikon Bra Böcker AB. Book nr 7, page 76

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]