Еритрейски народен фронт за освобождение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еритрейски Народен Фронт за Освобождение
Основана 1970
Седалище Асмара, Еритрея
Уебсайт www.shaebia.org

Еритрейският народен фронт за освобождение (ЕНФО) е въоръжена организация, борила се за независимостта на Еритрея от Етиопия.

ЕНФО е създаден през 1970 година като лява, марксистка група на интелектуалци, която се отделя от Еритрейския фронт за освобождение (ЕФО). Предимно християнският ЕНФО и мюсюлманският ЕФО водят оспорвана гражданска война между 1972 и 1979 г., която ЕНФО печели. В резултат през 1980 г. Народният фронт става основната бунтовническа сила в Еритрея. След новия сблъсък между двете групи в периода 1980-1983 ЕФО е окончателно победен и се прехвърля в Судан.

През 1991 ЕНФО, заедно с етиопската марксистка организация Тиграйски народен освободителен фронт (ТНОФ), побеждава етиопската армия в Западна Еритрея. В началото на май 1991 ТНОФ поема властта в Етиопия, а на 24 май ЕНФО организира военен парад на победата в Асмара.

Днес ЕНФО е преименуван на Еритрейски фронт за демокрация и справедливост и е единствената политическа партия в страната. ЕФДС е ляво ориентирана светска партия, стремяща се към модернизация и развитие на Еритрея чрез въвеждане на социалистически обществен модел, съчетан с пазарна икономика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]