Ерих Менделсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ерих Менделсон(на немски: Erich Mendelsohn), роден на 21 март 1887 г. в О̀лщин (на полски: Olsztyn; на немски: Allenstein);тогава Източна Прусия, починал на 15 септември 1953 г. в Сан Франциско, е немски архитект експресионист и функционалист.

Сградата Мосе в Берлин

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ерих Менделсон е петото дете от шест деца в семейството на евреи от полски произход. Майката е производителка на шапки, а бащата собственик на алък магазин. Нямат връзка с известната фамилия Менделсон. През 1908 г. започва да учи архитектура в Висшето техническо училище в Берлин и две години по-късно започва обучението си във Висшето техническо училище в Мюнхен.

Универсален магазин Шокен в Кемниц

От 1912 г. до 1914 г. работи като свободен архитект в Мюнхен. На 5 октомври 1912 г. се жени за своята годеница Луизе Маас,[1] която е виолончелистка. Чрез нея се запознава с астрофизика Ервин Фрейндлих, брат на Херберт Фройндлих. Херберт е заместник директор на Института по физична химия и електрохимия и се стреми да се създаде нова обсерватория, чрез която с експерименти да докаже Теорията на относителността на Алберт Айнщайн. Така Менделсон получава поръчката за създаването на кулата Айнщайн. Този проект става емлематичен за творчеството на Ерих Менделсон.