Ернст Калтенбрунер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ернст Калтенбрунер
Ernst Kaltenbrunner
нацистски офицер

Роден
Починал
16 октомври 1946 г. (43 г.)
Националност Флаг на Австрия Австрия
Ернст Калтенбрунер в Общомедия

Ернст Калтенбрунер (на немски: Ernst Kaltenbrunner) е нацистки офицер, началник на имперското управление по безопасност Reichssicherheitshauptamt (РСХА), обергрупенфюрер от СС. Един от главните военни престъпници на Третия райх.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 октомври 1903 година в Австрия, син на адвокат. Завършва право през 1926 г. в университета в Грац и работи като адвокат за кратко в Линц и Залцбург. Висок е близо 2 метра. През 1934 г. Калтенбрунер се жени за Елизабет Едер (родена 1908),от която има 3 деца. Освен тях има и близнаци (родени 1945) от дългогодишната си любовница Гизела, графиня фон Вестарп. Всичките му деца преживяват войната.

Присъединява се към нацистката партия и СС в Австрия през 1932 г. Участва в пуч през 1934 г., по времето на който е убит от нацистите австрийския канцлер Долфус. След аншлуса през 1938 г., прави бърза кариера в Гестапо; отговаря в частност за концентрационните лагери. На 30 януари 1943 г. сменя убития през лятото на 1942 г. в Прага Райнхард Хайдрих на поста началник на РСХА.

В края на Втората световна война, Калтенбрунер е арестуван на територията на Австрия и предаден на Международния военен трибунал в Нюрнберг, който го осъжда на смърт чрез обесване за многочислени престъпления против мирното население и военнопленниците. На 16 октомври 1946 г. присъдата е изпълнена.

Разни[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]