Ернст Калтенбрунер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернст Калтенбрунер
нацистски офицер
Ернст Калтенбрунер 
Роден: 4 октомври 1903 г.
Починал: 16 октомври 1946 г. (43 г.)

Ернст Калтенбрунер (на немски Ernst Kaltenbrunner) е нацистки офицер, началник на имперското управление по безопасност Reichssicherheitshauptamt (РСХА), обергрупенфюрер от СС. Един от главните военни престъпници на Третия райх.

Ернст Калтенбрунер е роден в Австрия. Син е на адвокат. Завършва право през 1926 г. в университета в Грац. Работи като адвокат за кратко в Линц и Залцбург. Висок е близо 2 метра.

Присъединява се към нацистката партия и СС в Австрия през 1932 г.

Участва в пуч през 1934 г., по времето на който е убит от нацистите австрийския канцлер Долфус. След аншлуса през 1938 г., прави бърза кариера в Гестапо; отговаря в частност за концентрационните лагери.

На 30 януари 1943 г. сменя убития през лятото на 1942 г. в Прага Райнхард Хайдрих на поста началник на РСХА.

В края на Втората световна война, Калтенбрунер е арестуван на територията на Австрия и предаден на Международния военен трибунал в Нюрнберг, който го осъжда на смърт чрез обесване за многочислени престъпления против мирното население и военнопленниците. На 16 октомври 1946 г. присъдата е изпълнена.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1934 г. Калтенбрунер се жени за Елизабет Едер (родена 1908),от която има 3 деца. Освен тях има и близнаци (родени 1945) от дългогодишната си любовница Гизела, графиня фон Вестарп. Всичките му деца преживяват войната.

Разни[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]