Ернст Толер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернст Толер
немски революционер (на заден план)
Max Weber 1917.jpg
Роден: 1 декември 1893 г.
Шамоцин, Германска империя
Починал: 22 май 1939 г.
(на 45 г.)
Ню Йорк, Съединени американски щати

Ернст Толер (нем. Ernst Toller) е немски политически деец от еврейски произход с революционни възгледи. Поет, драматург, революционер, антифашист, оглавил Баварската съветска република, той е една от най-ярките фигури на експресионизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от полско еврейско семейство на търговци. Избухването на Първата световна война го заварва във Франция, където учи в Гренобълския университет. Заема антивоенни (пацифистки) позиции по време на войната за което е обвинен в предателство и изпратен във военен затвор, като за малко се лекува в психиатрична клиника.

След излизането си от затвора през 1918 заминава за Мюнхен където осъществява връзка с Курт Айснер за организирането на работническо-войнишките бунтове по време на т.нар. Ноемврийската революция. След убийството на Айснер, въпреки 24-годишната си възраст, заедно с поета-философ Ерих Мюзам, анархиста Густав Ландауер и руския поданик Евгений Левин обявява създаването на Баварска съветска република. По това време в Берлин е разбито Спартакисткото въстание ръководено от Карл Либкнехт и Роза Люксембург. Ръководителите на въстанието са разстреляни, а Берлин не признава съветската република и изпраща войски в Бавария. След тежки и кръвопролитни боеве в рамките на месец въстанието е подавено, и Ернст Толер предвид безнадеждното положение на въстаниците предлага встъпването в преговори с правителството за капитулация, но предвид отказа на въстаниците от такава стъпка той отстъпва командването и встъпва в редиците на червеноармейците като обикновен войник на Червената армия.

След подавяне на въстанието се укрива за което помага приятеля му Райнер Мария Рилке, но е открит и изпратен за 5 години в затвора.

През 1925 излиза на свобода, но не остава доволен от Ваймарска Германия. През 1926 и 1934 посещава Съветския съюз, а през 1930 осъществява пътуване и до Америка, Индия, Палестина. Очарован от съветския строй той посещава на страната на победилия социализъм и бъдещ комунизъм книгата си "Отвътре и отвън".

След пожара в Райхстага, берлинския му апартамент е обискиран от Гестапо, но Толер предвидливо е заминал предварително за Швейцария, но въпреки това в ръцете на тайната полиция попада личния му архив. От Швейцария през Франция се прехвърля в Съединените щати, където продължава антифашистките си творчески изяви, включително пишейки сценарии за «Метро Голдуин Майер». Подкрепя републиканците в гражданската война в Испания, като се опитва да спечели за каузата им конгресмени и президента Франклин Рузвелт.

Постепенно изпада в депресия, т.к. брата и сестрата на Толер попадат в концентрационен лагер в Германия, а Франко триумфира в Испания, поради и което решава да се обеси в хотелската си стая в "Мейфлауър" в Ню Йорк.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Толлер, Эрнст“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.