Ерньо Рубик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рубик.

Ерньо Рубик
унгарски изобретател

Роден
23 юли 1944 г. (72 г.)
Ерньо Рубик в Общомедия

Ерньо Рубик (на унгарски: Rubik Ernő) е унгарски изобретател, скулптор и професор по архитектура. Известен е предимно със своите игри - Кубчето на Рубик и Змията на Рубик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Будапеща, по време на Втората световна война. Баща му е бил авио-инженер в завода в Естергом, а майка му — поетеса. През 1967 г. завършва Техническия университет в Будапеща със специалността инженер-строител. Продължава обучението си като аспирант по скулптура и дизайн. В 1971—1975 г. работи като архитект, а след това се завръща в академията. През 1987 г. получава званието професор.

В началото на 80-те става редактор на списание за игри и главоблъсканици (на унгарски: És játék, «…и игри»). През 1983 г. основава свое собствено студио (на унгарски: Rubik Stúdió), което се занимава с дизайн на мебели и разработки на главоблъсканици. През 1990 съвместно с János Ginsztler основава унгарската техническа академия (на унгарски: Magyar Mérnöki Akadémia) и е неин председател до 1996 г.[1]. В академията е създаден международен фонд на Рубик за подпомагане на особено талантливи млади изобретатели.

Днес Ерньо Рубик участва в разработки на видеоигри, пише статии по архитектура и оглавява студио Рубик.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на унгарската техническа академия