Ерньо Рубик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рубик.

Ерньо Рубик
Rubik Ernő
унгарски изобретател

Роден
13 юли 1944 г. (74 г.)
Ерньо Рубик в Общомедия

Ерньо Рубик (на унгарски: Rubik Ernő) е унгарски изобретател, скулптор и професор по архитектура. Известен е предимно със своите игри – Кубчето на Рубик и Змията на Рубик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

]

Роден е на 23 юли 1944 година в Будапеща, Унгария, по време на Втората световна война. Баща му е бил авио-инженер в завода в Естергом, а майка му – поетеса. През 1967 г. завършва Техническия университет в Будапеща със специалността инженер-строител. Продължава обучението си като аспирант по скулптура и дизайн. В 1971 – 1975 г. работи като архитект, а след това се завръща в академията. През 1987 г. получава званието професор.

В началото на 80-те става редактор на списание за игри и главоблъсканици (на унгарски: És játék, „…и игри“). През 1983 г. основава свое собствено студио (на унгарски: Rubik Stúdió), което се занимава с дизайн на мебели и разработки на главоблъсканици. През 1990 съвместно с János Ginsztler основава унгарската техническа академия (на унгарски: Magyar Mérnöki Akadémia) и е неин председател до 1996 г.[1] В академията е създаден международен фонд на Рубик за подпомагане на особено талантливи млади изобретатели.

Днес Ерньо Рубик участва в разработки на видеоигри, пише статии по архитектура и оглавява студио Рубик.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]