Ескадрила

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ескадрилата (на френски: escadrille; умалително от escadre – ескадра) е вид военно формирование във военната авиация и в някои войски.

Тя е основно тактическо подразделение или част (напр. отделна ескадрила) във военновъздушните сили, армейската авиация в СВ и морската авиация във ВМС, както и в зенитно-ракетните и ракетните войски.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Ескадрилата разполага с 8 – 30 летателни апарата (в зависимост от вида и модела им, обикновено еднотипни) – пилотирани (самолети, вертолети) и безпилотни (ракети, дронове).

В авиацията ескадрилата се състои структурно от няколко звенa или отряда. В ескадрили със средни и тежки самолети заради по-сложното обслужване има по-голям технически и летателен личен състав; техните подраздерения се наричат отряди.[1]

В някои от големите страни в ескадрили са обединени ракетни и зенитно-ракетни подразделения, като подразделения с балистични ракети във ВС на САЩ, Франция, Германия, Италия[2] Например крилото междуконтинентални балистични ракети (МБР) във ВС на САЩ се състои от 3-4 ескадрили, всяка от които има по 50 пускови установки (ПУ).

Ескадрила с „F-86 Sabre“, Южна Корея, 1951 г.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Според предназначението им ескадрилите във въоръжените сили на САЩ биват:

  • изтребителни ескадрили (fighter squadron);
  • бомбардировъчни ескадрили (bomb squadron);
  • ракетни ескадрили (missile squadron).[3]

Според вида на летателните им апарати ескадрилите във ВС на СССР и Русия биват:

  • със самолети – авиационни ескадрили или авиоескадрили (съкращавано като аэ);
  • с вертолети – вертолетни ескадрили (вэ).

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Наставление по инженерно-авиационному обеспечению авиации Вооружённых сил СССР, 1990 год, архив на оригинала от 24 октомври 2018, https://web.archive.org/web/20181024175421/http://www.tosnoaero.ru/library/documents/appendix/NIAO-90.pdf, посетен на 2020-12-10 
  2. „Эскадрилья“. в „Голяма съветска енциклопедия
  3. Терминът squadron на английски означава и „ескадрон“ и се използва също за формирования на сухопътните (в кавалерията) и морските (с катери) сили.