Еспириту Санто (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Остров Еспириту Санто

Еспириту Санто, също Свети Дух (на испански: Espiritu Santo) е остров с вулканичен произход в Тихи океан, на 15°20′00″ ю. ш. 166°50′00″ и. д. / 15.333333° ю. ш. 166.833333° и. д., с територия 3956 км2. Той е най-големият остров на Вануату, включен е в състава на провинция Санма и е първият открит от европейците остров в архипелага Нови Хебриди.
Тропическите гори на острова са дом на над 170 вида птици и на десетки видове орхидеи. В северните части е разположен първият национален парк на Вануату – Биг Бей, а на западното краибережие се намира полуостров Сакао. Южните и източните части на острова са равнинни, почти напълно покрити от плантации. На Еспириту Санто се намира най-високият в архипелага спящ вулкан – Табвемасана, с височина 1877 м.
Населението е около 9 хил души препитаващи се основно със земеделие – плантации за кокосови палми, кафе, какао, захарна тръстика. Столица на острова е град Люганвил, който е и втория по големина остров на Вануату

История[редактиране | редактиране на кода]

Остовът е открит на 1 май 1606 г. от испанска експедиция, начело с Педро Фернандес де Кирос, който му дава и името Аустралия дел Еспириту Санто. Кирос погрешка решава, че това е континент и го провъзгласява за територия, принадлежаща на испанския крал.

По време на втората световна война, островът е военна база за снабдяване и поддръжка на въоръжените сили на САЩ.

Между май и август 1980 островът става център на въстание за независимост срещу установения от Великобритания и Франция кондоминиум. Въстанието е организирано от движението за независимост на Джими Стивънс.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]