Етаноламин

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Етаноламин или 2-аминоетанол или моноетаноламин (съкратено ЕТА или МЕА) или коламин[3] е аминоалкохолен биогенен амин с химична формула HO-CH2CH2NH2. Молекула е първичен амин и първичен алкохол (заради хидроксилната група). Етаноламин е безцветна, вискозна течност с миризма напомняща на амоняк. Неговите производни са широко разпространени в природата, например липиди.

Етаноламина образува група аминолкохоли. Класът антихистамини се определя като етаноламини, които включват карбиноксамин, клемастин, дименхидринат, дифенхидрамин и доксиламин.[4]

Промишленото производство[редактиране | редактиране на кода]

Моноетаноламин получават чрез взаимодействие етиленов оксид с воден разтвор на амоняк; реакция също произвежда диетаноламин и триетаноламин. Съотношението на продуктите може да се регулира чрез промяна на стехиометрията на реагентите.[5]

Имайте предвид, че тази реакция е екзотермична и контрол са необходими, за да се предотврати неконтролируемо реакция.

Биохимия[редактиране | редактиране на кода]

Етаноламин се биосинтезирра чрез декарбоксилиране на аминокиселината серин:[6]

HOCH2CH(CO2H)NH2 → HOCH2CH2NH2 + CO2

Групата на етаноламините е втората най-често срещана при състава на фосфолипидите изграждащи биологичните мембрани,̈ (особено при прокариотите). Например фосфолипида фосфатидилетаноламин. Други, като палмитоилетаноламид се използват като сигнални молекули, които действат на СВ1 рецепторите.[7]

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Етаноламин обикновено се нарича моноетаноламин или MEA, за да се различи от диетаноламин (ДЕА) и триетаноламин (ТЕА). Той се използва като суровина в производството на почистващи препарати, емулгатори, лакове, лекарства, инхибитори на корозия и междинни химични продукти.

Пречистване на газ[редактиране | редактиране на кода]

Както и други амини, моноетаноламин е слабо основни и това свойство се използва при използването му в прочистването на газ.

Други приложения[редактиране | редактиране на кода]

Във фармацевтичните препарати МЕА се използва предимно за буфериране или приготвяне на емулсии. МЕА може да се използва като регулатор на рН в козметиката.[8]

Това също е инжекция склерозант като възможности за лечение на хемороиди. 2-5 мл етаноламинов олеат може да бъде въведен в лигавицата малко над хемороида, за да предизвика язви на лигавицата и мукозна фикация, като по този начин предотвратява от появата на хемороиди спуснати от аналния канал.

рН-контрол [редактиране | редактиране на кода]

Етаноламин често се използва за алкализация на вода в парни цикли електроцентрали, включително атомни електроцентрали с реактори с вода под налягане. Тази алкализация се извършва за контрол на корозията на металните части. 

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ethanolamine // PubChem. Посетен на 17 ноември 2016 г. (на английски)
  2. www.cdc.gov
  3. Лекции по медицинска химия на доц. д-р Ивайло Иванов – МУ София 2016
  4. Cough, Cold, and Allergy Preparation Toxicity at eMedicine
  5. Chap. 7. Oxidation Products of Ethylene // Industrial Organic Chemistry. Wiley-VCH, 2003. ISBN 3-527-30578-5. с. 159–161.
  6. lipidlibrary.aocs.org, архив на оригинала от 21 август 2012, https://web.archive.org/web/20120821202641/http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/pe/index.htm, посетен на 19 юни 2016 
  7. Calignano, A и др. Antinociceptive activity of the endogenous fatty acid amide, palmitylethanolamide // European Journal of Pharmacology 419 (2–3). 2001. DOI:10.1016/S0014-2999(01)00988-8. с. 191–8.
  8. Carrasco, F. Ingredientes Cosméticos // Diccionario de Ingredientes Cosméticos 4ª Ed. www.imagenpersonal.net, 2009. ISBN 978-84-613-4979-1. с. 306.