Етиен дьо Флакур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Етиен дьо Флакур

Етиен дьо Флакур (на френски Étienne de Flacourt) (1607, Орлеан - 10 юни 1660, пак там) е френски губернатор на Мадагаскар (1648-1655).

В началото на ХVІІ в. португалците все още предприемат от време на време грабителски експедиции по крайбрежието на Мадагаскар, но не проявяват особен интерес към колонизирането на острова. Много по-активни в това отношение се оказват французите и създадената през 1642 г. Френска Източно-индийска компания получава монополно право за търговия в Мадагаскар. Още на следващата година след основаването на компанията на югозападния бряг на острова е построена крепостта форт Дофин, която става важна френска база на морския път към Индия.

Титулна страница на История на големия остров Мадагаскар

През 1648 г. за управител на крепостта и представител на компанията на острова е назначен Етиен дьо Флакур и остава на този пост до 1655 г. В периода на своето управление той провежда няколко експедиции в южната част на Мадагаскар като първи описва природата, ресурсите и жителите на посетените области в книгата си „Histoire de la grande isle de Madagascar”, Париж, 1658 г., 2-ро издание 1661 г.

През 1655 г. се завръща във Франция и е назначен за генерален директор на компанията, като заема този пост до смъртта си през 1660 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Étienne de Flacourt“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.