Етименес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Етименес
Εὐθυμένης
древногръцки мореплавател
Роден
600 г. пр.н.е.
Масалия, Фокея (днес Марсилия, Франция)
Починал
Етименес в Общомедия
Статуята на Етименес на фасадата на сградата на Марсилската борса.

Етименес или Ехименес (на старогръцки: Εὐθυμένης) е древногръцки мореплавател и изследовател на бреговете на Западна Африка през 6 век пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 600 г. пр.н.е. в древногръцката колония Масалия, Фокея (днес Марсилия, Франция). Сведенията за неговите дела са от втора, римска ръка и се упоменават от Плутарх и Сенека, като съвременните изследователите с голяма степен на вероятност приемат, че негова ранноантична морска експедиция достига в плаването си на юг покрай африканския бряг до река Сенегал.

Етименес и масалската морска школа са своеобразен древногръцки конкурент по времето на сицилианското противопоставяне в Западното Средиземноморие и отвъд Херкулесовите стълбове на Пунически Картаген с неговите морски експедиции на Ханон Мореплавателя и Хамилкон на юг и север отвъд Гибралтар. Предходно около 600 г. пр.н.е. по времето на египетския фараон Нехо II, финикийска морска експедиция обиколила Африка, след като отплавала от Червено море и акостирала обратно пристигайки от запад покрай либийския бряг в Древен Египет.

Литература[редактиране | редактиране на кода]