Етименес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етименес
Εὐθυμένης
древногръцки мореплавател
Euthymènes Chardigny.jpg
Роден
Масалия, Фокея (днес Марсилия, Франция)
Статуята на Етименес на фасадата на сградата на Марсилската борса.

Етименес или Ехименес (на старогръцки: Εὐθυμένης) е древногръцки мореплавател и изследовател на бреговете на Западна Африка през 6 век пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 600 г. пр.н.е. в древногръцката колония Масалия, Фокея (днес Марсилия, Франция). Сведенията за неговите дела са от втора, римска ръка и се упоменават от Плутарх и Сенека, като съвременните изследователите с голяма степен на вероятност приемат, че негова ранноантична морска експедиция достига в плаването си на юг покрай африканския бряг до река Сенегал.

Етименес и масалската морска школа са своеобразен древногръцки конкурент по времето на сицилийското противопоставяне в Западното Средиземноморие и отвъд Херкулесовите стълбове на Пунически Картаген с неговите морски експедиции на Ханон Мореплавателя и Хамилкон на юг и север отвъд Гибралтар. Предходно около 600 г. пр.н.е. по времето на египетския фараон Нехо II, финикийска морска експедиция обиколила Африка, след като отплавала от Червено море и акостирала обратно пристигайки от запад покрай либийския бряг в Древен Египет.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ciaran Branigan, 1994. „The Circumnavigation of Africa“, Classics Ireland 1. (On-line text).
  • W.W. Hyde, 1947. Ancient Greek Mariners (London)
  • Seneca, Quaestiones naturales