Етимология на името Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Името на Гърция на гръцки винаги е било Ελλάς (Ела̀с) или Ελλάδα (Елада). Държавата, която ние наричаме Република Гърция, гърците наричат Елинска демокрация. До 1974 г. е била Кралство Гърция или Царство Елада – зависи дали титлата на дотогавашния монарх се превежда от някой от западните езици или от местния език[1].

Разликата в изговора и изписването се дължи на дългата история на езика. В старогръцки и катаревуса се използва Ελλάς, а в димотики – Ελλάδα. Но старият номинатив Ελλάς и днес може да се срещне върху документи или марки, например.

Името Гърция идва от названието на едно беотийско племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр. Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи – от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци)[2].

Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки „Ίωνας“). Интересното е уникалната форма използвана от Грузинците за гърците, ბერძენი berdzeni, произлиза от Грузинска дума за „мъдър“.

В Средновековието гърците започват да се смятат за римляни (ромеи), а елин започва да означава езичник. Едва по време на Гръцкото възраждане се появява отново самоназванието „елини“, но и ромеи се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Глишев, Манол. Как Елада стана Гърция. Ама че великолепно сгромолясване, а? // 7 юли 2015. Посетен на 14 декември 2017.
  2. Хронологична енциклопедия на света, т. I. ЕЛПИС, Велико Търново, стр. 138.