Етиопска православна църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Миафизитски църкви
Наименование: Етиопска православна църква
Произход: Коптска православна църква
Обред: коптски, различен както от византийския, така и от католическия
Първосвещеник: Абуне Паулос със Синод
Численост: 45 000 000
Богослуж. език: ГЕЕЗ, църковно-амхара
Разпространение: Етиопия
Статус: автокефална
Седалище: Адис Абеба, Етиопия
Календар: етиопски с 13 месеца от септември, 7 години назад от Грегорианския
Сайт: {{{Сайт}}}
Krest Lalibeli.png

Етиопската църква е сред нехалкедонските монофизитски църкви.

Християнството в империята не е дошло от Европа, както из другите краища на Африка и Америка и Азия, а направо от Палестина през Египет нагоре по Нил.

Храмът „Свети Георги“ („Бет Гьоргис“)
Храмът „Бет Гьоргис“ (Лалибела) в цял ръст
Етиопска православна църква в Йерусалим

История[редактиране | редактиране на кода]

Първи епископ на църквата е сирийският монах Фрументий (Абба Селами, Миротворецът) през 350 г. по времето на цар Езана, който приема покръстването за държавна религия на една от първите християнски цивилизации.

Богослужебен език: геез, архаичен амхара (както църковнославянския спрямо българския). Брой на вярващите: около 45 милиона души.

Архитектурата на църковната сграда е центрична (за разлика от базиликалните надлъжни църкви със или без иконостас, познати в Европа от античността, а и от кръстокуполните църкви), и то композирана във концентрични кръгове (или осмоъгълници) от центъра (Светая Светих, светилището където не се допуска никой освен първосвещеника) през два коридора във които обикалят свещениците и шествията. Богомолците не се заседяват в църквата, то няма и пространство за това. Те се нареждат отвън, на двора, със лице към центъра, а не към изток. Влизат в сградата само за шествие, с песнопения (глас, но не и инструменти, както при нас), следващи символичния Табот (=Кивот), понесен от първосвещеника. Сградата е с покрив коничен или осмоъгълна пирамида; сламен в селата; в най-нови сгради е модернизиран купол.

ЮНЕСКО обявява за 8-ми по ред в списъка на паметниците на цивилизацията от световно значение[1] като цяло 1-1те църкви в Лалибела от 12 век. Те не са строени, а са изрязани в живата вулканична скала надолу от терена, навътре (а не както други - в склон, с лице, както в Петра, или в Иваново). Те са в истинското значение на думата монолит (еднокамък). Скулптура всъщност, а не архитектура[2]. В обстановката на малко (с 15 000 ж.) бедно градче без никаква павирана улица и поминък тези 11 църкви са истински чудеса.

Непоколебимо убеждение не само на патриарха и на църковниците, но и на целокупното население, е, че Скрижалите, тоест Ковчегът на Завета (Arc of the Covenant, предхристиянската реликва Кивот или по тяхному Табот, отнесен от Савската царица след визитата \ при Соломона) се съхранява от и във Етиопската църква. Нямало нужда да се проверява, показва или доказва; бидейки символ на Вярата. (Нищо, че е отпреди Христа).

Повече от 1600 г. етиопската църква се е считала дъщерна на александрийската патриаршия с митрополит начело. Става автокефална и си избира първи патриарх (Абуне) Базилиос през 1951 година.

Други вероизповедания[редактиране | редактиране на кода]

Незначителна част от вярващите признават върховенството на римския папа – те образуват Етиопската католическа църква. Освен това в страната се води интензивна евангелистка пропаганда от американски мисионери, както и агресивна ислямизация с арабски капитали - което е извън тази тема за Православната църква. Както и фалашите - племето черни израилтяни, изповядващо древни еврейски вярвания, стигнали до платата не по Нил, а напряко през Червено море - евакуирани към Израел с товарни самолети в светкавична операция след преговори с Менгисту. Друга пък религиозна особеност на Етиопия е зародилият се там през ХХ век култ към Рас Тафари, каквото е оригиналната титла и кръщелно име на възцарилия се по-късно Негус Негести (цар на царете) император Хайле Селасие. Деноминацията "Рас Тафарианс" (растафари) с реге музика и с |"вълнени" прически (Боб Марли) е разпространена най-вече в Ямайка).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]