Етиопски вълк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етиопски вълк
Canis simensis Bale Mountains 1.jpg
EthiopianWolf1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Canidae Кучеви
род: Canis Кучета
вид: C. simensis Етиопски вълк
Научно наименование
Уикивидове Canis simensis
Rüppell, 1840[2][3][4]
Разпространение
Ethiopian Wolf area.png
етиопски вълк в Общомедия

Етиопски вълк (Canis simensis) е хищен бозайник от семейството на Кучетата. Видът се нарича още Етиопски чакал, Етиопска лисица, Червен чакал, Лисица от Симион. Това е един от най-редките представители на семейството и същевременно е вид наричан с много имена. Причината за това е, че дълго време произхода и систематичното му положение остават неизвестни. Видът наскоро окончателно е отделен от род Лисици. Молекулно-генетични изследвания доказват, че етиопския вълк произхожда от вълка. По този начин етиопския вълк е единствения вълк в Африка живеещ на юг от Сахара.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Етиопският вълк е с дълги крака и муцуна. Външно той не притежава характeрните белези на представителите на семейството. Цветът им е тъмночервен с бяло гърло и гърди. Теглото на зрелите мъжки е 16 kg, на женските 13 kg. Височината при холката и около 60 cm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ареалът на вида е разкъсан на седем отделни популации – пет в северна Етиопия и малка част от Судан и две, най-многобройни в южната част на Етиопия. Двете основни популации са разделени географски още през плейстоцена от Голямата рифтова долина. По този начин се наблюдават комплекс от малки, почти незначителни, но постоянни разлики между популациите. Друга особеност на вида е, че той е изключително специализиран. Той обитава алпийските части на Етиопия на височина над 3000 m. Този район се характeризира със специфични климатични условия към които са специализирани и вълците.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Етиопския вълк е териториално и моногамно животно. Младите индивиди остават да живеят на територията където са родени. Образуват групи от 2-8 индивида. По-късно самките напускат територията в търсене на нова.

Около 95 % от менюто на етиопските вълци е съставено от гризачи. Основната част от неговата плячка представляват източноафриканските подземни плъхове, но ловува и малки мишки и плъхове, доста рядко – зайци и малките на антилопи.

Етиопският вълк е дневно животно. Той ловува основно през деня.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Чифтосването е сезонно и се извършва в периода август – септември. Малките се раждат след около 2 месеца. Раждат се от две до шест вълчета, които се хранят от всички самки на глутницата. Ражда само алфа-женската. Малките излизат на лов с глутницата на около шест месечна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Sillero-Zubiri & Marino. Canis simensis. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 5 май 2008. Database entry includes a lengthy justification of why this species is endangered
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  3. внесено от: Уикипедия на немски език
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 28 октомври 2003, дата на проверка: 19 септември 2013

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.