Етиопски вълк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Етиопски вълк
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
клон:Еутерии (Eutheria)
клон:Scrotifera
клон:Pan-Carnivora
клон:Carnivoramorpha
клон:Carnivoraformes
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Кучеви (Canidae)
род:Кучета (Canis)
вид:Етиопски вълк (C. simensis)
Научно наименование
Rüppell, 1840
Разпространение
Етиопски вълк в Общомедия
[ редактиране ]

Етиопски вълк[2] (Canis simensis) е хищен бозайник от семейството на Кучетата. Видът се нарича още етиопски чакал, етиопска лисица, червен чакал, лисица от Симион.

Той е сред най-редките представители на семейството и същевременно е вид, наричан с много имена. Причината за това е, че дълго време произходът и систематичното му положение остават неизвестни. Видът окончателно е отделен от род Лисици. Молекулно-генетични изследвания доказват, че етиопският вълк произхожда от вълка. По този начин етиопския вълк е единственият вълк в Африка, живеещ на юг от Сахара.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Етиопският вълк е с дълги крака и муцуна. Външно той не притежава характерните белези на представителите на семейството. Цветът им е тъмночервен с бяло гърло и гърди. Теглото на зрелите мъжки е 16 kg, на женските 13 kg. Височината при холката и около 60 cm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ареалът на вида е разкъсан на седем отделни популации – пет в северна Етиопия и малка част от Судан и две, най-многобройни в южната част на Етиопия. Двете основни популации са разделени географски още през плейстоцена от Голямата рифтова долина. По този начин се наблюдават комплекс от малки, почти незначителни, но постоянни разлики между популациите. Друга особеност на вида е, че той е изключително специализиран. Той обитава алпийските части на Етиопия на височина над 3000 m. Този район се характеризира със специфични климатични условия към които са специализирани и вълците.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Етиопският вълк е териториално и моногамно животно. Младите индивиди остават да живеят на територията където са родени. Образуват групи от 2 – 8 индивида. По-късно самките напускат територията в търсене на нова.

Около 95 % от менюто на етиопските вълци е съставено от гризачи. Основната част от неговата плячка представляват източноафриканските подземни плъхове, но ловува и малки мишки и плъхове, доста рядко – зайци и малките на антилопи.

Етиопският вълк е дневно животно. Той ловува основно през деня.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Чифтосването е сезонно и се извършва в периода август – септември. Малките се раждат след около 2 месеца. Раждат се от две до шест вълчета, които се хранят от всички самки на глутницата. Ражда само алфа-женската. Малките излизат на лов с глутницата на около шест месечна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.