Етнокрация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Етнокрация е форма на управление, където представители на определена етническа група държат определен брой управленски постове диспропорционално в повече в сравнение с процента на общата популация, която определената етническа група представлява и ги използват в полза на тяхната конкретно етническа група за сметка на останалите.

Останалите социални и особено малцинствени групи биват систематично дискриминирани от самата държава, което представлява политическа репресия или нарушение на човешки права от органи на държавата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ethnocracy“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.