Етнология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Етнология (от гръцки: ἔθνος - "народ" + λόγος - "знание") е дял на антропологията, който изучава процеса на формиране и развитие на различните етнически групи, тяхната идентичност, форми на културна самоорганизация, закономерностите в колективното им поведение и взаимодействие с други етнически групи, връзките между отделните личности и социалната среда в групата.

Поддисциплини[редактиране | редактиране на кода]

Етноботаника[редактиране | редактиране на кода]

Етноботаниката изучава връзката на различни общности с растенията, които тя използва и начините им на приложение (ритуални, лечебни, комуникационни).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Этнология“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.