Ефект на Форер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ефектът на Форер (още наричан Ефект на Барнум) е констатацията, че хората дават висока оценка за точността на описания на своя характер, за които описания им се казва, че са написани лично за тях, а всъщност са неясни и достатъчно общи, така че да прилягат на възможно най-голям кръг хора. Този ефект отчасти обяснява широкото възприемане на вярването за точността на астрологията, графологията, биоритми, гадателството, хиромантия, както и някои личностни тестове[1].

Опит на Форер[редактиране | редактиране на кода]

През 1948 психологът Бертрам Форер дава личностен тест на студентите си. След като получава отговорите от теста, той раздава личностни характеристики на всеки участник в опита, като претендира, че всяка е изготвена индивидуално за участника, на базата на отговорите от теста. Участниците са помолени да оценят теста по петобална система, като 0 е най-ниската оценка, а 5 е най-високата. Всъщност, всички студенти получават една и съща характеристика:

Имате нужда другите хора да ви обичат и уважават. С тенденция сте за самокритика, а същевременно разполагате с голям неизползван потенциал, който все още не сте обърнали във ваша полза. Макар и да имате някои лични слабости, като цяло сте способен да ги компенсирате. Макар отвън да изглеждате като дисциплиниран и владеещ се човек, вътрешно сте несигурен и загрижен. Понякога имате колебания дали сте взел правилното решение. Обичате промяната и разнообразието и сте разочарован, когато ви се налагат ограничения. Мислите независимо и не приемате чуждите твърдения без задоволително доказателство. Открили сте колко е неразумно да се саморазкривате пред другите. Понякога сте екстровертен, приветлив, общителен, но понякога и интровертен, предпазлив и резервиран. Някои от стремежите ви са доста нереалистични. Сигурността е една от главните цели в живота ви.

Средната оценка, която участниците в опита дават на характеристиката си е 4.26/5. След като оценките са били дадени, участниците са разбрали, че една и съща характеристика, с изречения, намерени от хороскопи, е била раздадена на всички участници[2].

По-късни изследвания потвърждават резултатите от опита на Форер[3].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Caroll, R.T.. Forer effect. // skepdic.com, 23/02/09. Посетен на 15.12.2009. (на английски)
  2. Forer, B. R.. The fallacy of personal validation: A classroom demonstration of gullibility. // Journal of Abnormal and Social Psychology 44 (1). American Psychological Association, 1949. DOI:10.1037/h0059240. с. 118 – 123.
  3. Dickson, D. H. и др. The 'Barnum Effect' in Personality Assessment: A Review of the Literature. // Psychological Reports 57 (1). Missoula, 1985. OCLC 1318827. с. 367 – 382.