Дървесница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Жаба дървесница)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дървесница
Laubfrosch.jpg
Hyla arborea01.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Anura Безопашати земноводни
семейство: Hylidae Дървесници
род: Hyla Дървесници
вид: H. arborea Дървесница
Научно наименование
Уикивидове Hyla arborea
Linnaeus, 1758 г.
Подвидове
  • H. a. arborea
Дървесница в Общомедия

Дървесницата (Hyla arborea) е вид земноводно животно от семейство Дървесници (Hylidae), срещащо се и в България. В миналото дървесниците са използвани като барометър, тъй като реагират с квакане на приближаващ дъжд.

Възрастните дървесници достигат размер 30-40 mm, рядко над 45 mm. Гладкият, блестящ, обикновено листнозелен гръб е отделен от бяло-жълтеникавия до сив корем от тъмна ивица, започваща от ноздрите, над очите и тъпанчето и достигаща до слабините. Задните крака са много по-големи и силни от предните, което им дава възможност да скачат бързо. Главата е закръглена, долната устна е силно провиснала, зеницата е с форма на хоризонтална елипса, а тъпанчето е ясно различимо. Мъжките се отличават от женските по големите кафяво-жълти звукови резонатори в областта на гърлото.

Разпространение и биотоп[редактиране | редактиране на кода]

Дървесницата се среща в Северозападна Африка, в Близкия изток до Централен Иран, в Западна и Централна Европа до Южна Швеция на север и в югозападната половина на Източна Европа.

Жабата дървесница предпочита влажна местности – смесени и широколистни гори, планински ливади, градски паркове, най-често в близост до застояли водоеми.

В България се среща в цялата страна до надморска височина от 1300 m, но е намирана в Рила на височина от 2300 m. Разпространен е подвидът H. a. arborea.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Жаба дървесница

Жабата дървесница се храни главно с насекоми, голяма част от които летящи и скачащи.

След размножителния период през пролетта, дървесницата остава в близост до водоемите, в които са снесени яйцата, често по листата на папура. В средата на лятото се преселва по листата на широколистни дървета (топола, липа, елша и други), като в много случаи достига до върха на дървото. При катеренето си се прилепва с разширените краища на пръстите, както и с лепкавата кожа на корема и гърлото.

В кожата на гърба си дървесницата има хроматофори, които ѝ позволяват бързо да променя цвета ѝ от бледожълт до синкаво-черен. Това става в зависимост от възприетия от очите цвят на околната среда, от нейната температура и влажност, както и от физиологичното състояние на жабата.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Амплексусът при дървесниците е подмишничен. Те снасят през пролетта 600-1000 яйца, разположени в един или няколко плаващи купа. Малките метаморфозират между юни и септември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ugur Kaya, Aram Agasyan, Aziz Avisi, Boris Tuniyev, Jelka Crnobrnja Isailovic, Petros Lymberakis, Claes Andrén, Dan Cogalniceanu, John Wilkinson, Natalia Ananjeva, Nazan Üzüm, Nikolai Orlov, Richard Podloucky, Sako Tuniyev and Uğur Kaya. Hyla arborea. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 12 януари 2010. (на английски)
  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „European tree frog“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.