Жак Офенбах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жак Офенбах
френски композитор
Жак Офенбах 
Роден: 20 юни 1819
Кьолн, Прусия, дн. Германия
Починал: 5 октомври 1880
Париж, Франция

Жак Офенбах (собственото име на френски, фамилията на немски Jacques Offenbach, 20 юни 1819 – 5 октомври 1880) е френски композитор, виолончелист и диригент от немски произход. Един от основоположниците на оперетата и типичен представител на романтизма в европейската класическа музика.

Ражда се в Кьолн, в семейството на Исак Еберст от град Офенбах на Майн и е кръстен Якоб Офенбах. Баща му го завежда в Париж през 1833 година, за да стане студент по виолончело в Консерваторията. На следващата година Жак трябва да прекъсне следването си заради финансови проблеми и да заработи. Скоро се прославя като виртуозен изпълнител, свири редом с пианисти от класата на Лист и Менделсон. Извън краткото му временно връщане в родината си през 1848 г. Жак Офенбах живее до края на своите дни във Франция. Погребан е в монмартърското гробище.

Паметник на Жак Офенбах в Париж

Творчество[редактиране | edit source]

Автор е на над 100 оперети, сред които поставяните и в България „Хубавата Елена“, „Един младоженец пред вратата“, „Орфей в ада“. Други негови оперети са „Синята брада“ (1866), „Парижки живот“ (1866), „Херцогиня Геролщайн“ (1867), „Перикола“ (1868), „Мадам Фавър“ (1878), „Дъщерята на барабанчика“ (1879). Едно от най-прочутите му произведения е операта „Хофманови разкази“, по приказките на Е.Т.А. Хофман.


Външни препратки[редактиране | edit source]