Жак Рубо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жак Рубо
литератор и математик
Жак Рубо (2010)
Жак Рубо (2010)

Роден
Жак Рубо в Общомедия

Жак Рубо (на френски: Jacques Roubaud; роден през 1932) е френски писател, математик и университетски преподавател. От 1966 г. Рубо е член на литературния кръжок Улипо и председател на Асоциацията Жорж Перек. Той е един основателите на ALAMO (литературна работилница, използваща математика и програмиране).

Поезията на Жак Рубо рано е забелязана от Луи Арагон, който го окуражава да пише.[1] Разочарован от литературна дисциплина, предлагана в системата на висшето образование, той защитава втори докторат по математика и става университетски преподавател.

Творчество на Жак Рубо, както и неговите интереси са изключително разнообразни. Той е последовател на математическите идеи на Бурбаки, активен играч на Го, пише литературна критика и превежда поезия от английски език. Сред неговите преводи на френски е и знаменитото произведение на Луис Карол „На лов за Снарк“. Подобно на мнозина писатели привърженици на движението Улипо Рубо се занимава със създаване на текстове при спазване на причудливи ограничения.

В 1989 г. Рубо издава първата от шестте части на своя проект Големият Лондонски пожар, който завършва през 2008 г.[2]

Жак Рубо определя себе си като „композитор в областта на математиката и поезията“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Първата му поетическа книга е издадена, когато той е 12-годишен: Poésies juvéniles (janvier 1942-novembre 1944), Montpellier: Éd. C.G.C., 1944.
  2. Le Grand Incendie de Londres, Paris: Seuil (coll. Fiction & Cie), 2009 съдържа първите 5 части, а последната е La dissolution, récit, Nous Eds, 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]