Жак Ширак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жак Ширак
френски политик
Жак Ширак 
Роден: 29 ноември 1932 г. (84 г.)

Жак Рене Ширак (на френски Jacques René Chirac Jacques René Chirac) е френски политик, бивш кмет на Париж и бивш министър-председател и президент на Франция.

Ширак става активист, а по-късно и лидер на десните голистки партии. Играе важна роля в президентските кампании на Шарл де Гол през 1965 г. и Жорж Помпиду. От 1972 е министър на селското стопанство при премиера Пиер Месмер.

След смъртта на Помпиду подпомага президентските избори на Жискар д'Естен, за което е назначен за министър-председател (1974-1976). От 1977 до 1995 г. е кмет на Париж. През този период е замесен в редица корупционни скандали, но поради имунитета му те остават неизяснени. Повторно е избран за министър-председател на парламентарните избори през юни 1986 година, като съвместява двете длъжности - премиер и кмет. Следва либерална политика по подобие на Рейгън в САЩ и Маргарет Тачър в Англия. През 1988 президентът Франсоа Митеран разпуска Народното събрание и Жак Ширак вече не изпълнява функциите на министър-председател.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Печели президентските избори през 1995 година. През 2000 г. съкращава мандата на президент на 5 години, като го изравнява с този на депутатите от Народното събрание. През 2002 г. отново печели президенстките избори. През 2007 г. е сменен от Никола Саркози.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jacques Chirac“ и страницата „Ширак, Жак“ в Уикипедия на немски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
Франсоа Митеран президент на Франция (17 май 1995  – 16 май 2007) Никола Саркози