Жан-Пиер Мелвил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан-Пиер Мелвил
Jean-Pierre Melville
френски режисьор
Роден
Жан-Пиер Грумбах
Починал
2 август 1973 г. (55 г.)
ПогребанФранция

Националност Франция
Режисура
Активност1945-1973
Семейство
СъпругаФлоранс Мелвил

Уебсайт
Жан-Пиер Мелвил в Общомедия

Жан-Пиер Мелвил (на френски: Jean-Pierre Melville) е френски кино–режисьор и сценарист, роден през 1917 г., починал през 1973 г. [1]

Наречен „бащата на френския гангстерски филм“[2], името на Жан-Пиер Мелвил достига култов статус в кино-средите. Въпреки ранната си кончина и само 13-те му пълнометражни филма, много от тях са считани за триумф на френското кино.[2] Възприел фамилното име „Мелвил“ като псевдоним през войната, взето от фамилията на любимия му писател Херман Мелвил, той оставя в историята на кинематографията такива класически произведения като „Le Doulos“ (1962) с участието на Белмондо, „Самураят“ (1967) с Ален Делон и „Червеният кръг“ (1970) с Делон и Бурвил.

Множество известни режисьори са повлияни от творчеството на Мелвил, сред които са Жак Дере, Джим Джармуш, Куентин Тарантино, Майкъл Ман и др.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Жан-Пиер Grumbach на 20 октомври 1917 г. в Париж, Франция в еврейско семейство от областта Елзас. По време на Втората световна война, той се присъединява към Съпротивата на окупираната от нацистите Франция. По това време приема псевдонима Мелвил по името на любимия си американски писател - Херман Мелвил. Фамилия, която ще запази до края на живота си.

Запален по киното още от ранна детска възраст, след края на войната Мелвил кандидатства за асистент режисьор, но е отхвърлен. Виждайки, че стандартният път към желаната от него професия му се изплъзва, през 1946 г. той регистрира собствена продуцентска компания. Така започва с режисирането на нискобюджетни филми, изискващи снимки на реалната местолокация вместо в комфортно студио. Това ще окаже сериозно влияние върху зараждащата се в края на 1950-те години прославена Френска нова вълна в киното.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Частична режисьорска филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие
1950 Ужасните деца Les enfants terribles
1956 Играчът Боб Bob le flambeur
1959 Двама мъже в Манхатън Deux hommes dans Manhattan
1962 Le Doulos Le Doulos
1967 Самураят Le Samouraï
1969 Армията на сенките L' Armée des ombres
1970 Червеният кръг Le Cercle rouge
1972 Ченге Un flic

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]