Жан-Пол Белмондо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Белмондо.

Жан-Пол Белмондо
Jean-Paul Belmondo 2013 3.jpg
Жан-Пол Белмондо, френски актьор, през 2013 г.
Роден Жан-Пол Шарл Белмондо
9 април 1933 г. (85 г.)
Награди Най-добър актьор:
1989 „Сезар
Страница в IMDb
Жан-Пол Белмондо в Общомедия

Жан-Пол Белмондо̀ (на френски: Jean-Paul Belmondo) е френски актьор, роден на 9 април 1933 г., асоцииран с новата вълна в киното през 60-те години на 20 век.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а мечтата му била да стане актьор.

Париж по това време е един от градовете, които давали най-добра възможност за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Няколко години по-късно е готов за бъдещи успехи.[1]

Едва не навършил 27 години Жан-Люк Годар му поверяват главна роля във филма "До последен дъх". Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това участва във философския филм на Жан Пиер Мелвил - Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

С филма си "Човекът от Рио" той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.
Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино - Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - „Борсалино“ (1970) и „Бащи трепачи“ (1998).

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които за разлика от много свои колеги почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят, като дядка в киното.

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1953 Белмондо се жени за Елодия Константин, от която има три деца: Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става пилот от Формула 1, а Патриция умира през 1994 при пожар. През 1966 след афера с Урсула Андрес разкрита от пресата Белмондо и Елодия се развеждат.[2]

През 1989 на Откритото първенство на Франция Белмондо се запознава с Натали Тардиве за която се жени през 2002[3] година. На 13 Август следващата година се ражда и четвъртото му дете - Стела. На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика Белмондо получава масиран кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализира дясната половина от тялото му и губи говора си.[4] Все пак Белмондо проявява силна воля, възстановява се от инсулта и шест години по-късно се завръща с филма си "Мъж и куче"[5]

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Използвана информация и източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]