Жан Пикар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан Пикар
Jean Picard
френски астроном
портрет на Жан Пикар
портрет на Жан Пикар

Роден
Починал
12 юли 1682 г. (61 г.)
Париж, Франция

Религиякатолицизъм
Националност Франция
Учил вНационално военно училище
Научна дейност
ОбластАстрономия
Работил вКолеж дьо Франс
Жан Пикар в Общомедия

Жан Пикар (на френски: Jean-Felix Picard) е френски астроном, издал първият астрономически годишник (1679) и измерил дъгата на меридиана между Париж и Амиен, установявайки по този начин големината на Земята.

Той е сред първите членове на Френската академия на науките, основана през 1666 г. в Париж и сред инициаторите за създаването на Парижката обсерватория.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 юли 1620 година в Ла Флеш, департамент Сарт, Франция. Учи в йезуитския колеж Royal Henry-Le-Grand. През 1655 г. става професор по астрономия в Колеж дьо Франс в Париж.

През 1669 – 1670 г. по заръка на Академията на науките измерва разстоянието на меридианите между Париж и Амиен,[2] с помощта на триангулация. Според измерванията на Пикар, дължината на един градус от меридиана се оказала равна на 111,21 km, т.е. само с 0,03 km повече от приетата понастоящем, и достига до извода, че нашата планета не е с формата на правилна сфера. През 1671 Пикар пътува до обсерваторията на Тихо БрахеУраниборг“ в Швеция, за да сравни резултатите си с неговите наблюдения.

Исак Нютон използва стойностите, получени от Пикар, за да създаде теорията за гравитацията. Освен с Брахе и Нютон, Пикар общува и с други учени. Той се среща с Кристиан Хюйгенс, Бартолин и с основния си конкурент Джовани Касини.

Книгата на Жан Пикар „Измерване на Земята“ е публикувана през 1671 г.

Умира на 12 юли 1682 година в Париж на 61-годишна възраст.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]