Жан дьо ла Валет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан дьо ла Валет
Jean de la Valette
велик магистър
хоспиталиер
Jean de la Valette, by Laurent Cars.jpg
Информация
ОрденCross of the Scottish Knights Templar.svg Хоспиталиери
Периодмалтийски
Управление1557 – 1568
Пълно имеJean Parisot de la Valette
НародностПрованс
Роден
Починал
21 август 1568 г. (на 73 г.)
ГербJean-de-la-Vallette-COA.png
Жан дьо ла Валет
Jean de la Valette
в Общомедия

Жан дьо ла Валет (на френски: Jean de la Valette) е бил велик магистър от малтийския период на ордена на рицарите хоспиталиери на св. Йоан Кръстител. Той е начело на ордена в периода 1557 – 1568 година.[1] Ла Валет ще остане в историята, като водач на ордена и герой по време на Голямата обсада на Малта от османските турци през 1565 година, както и със започване на изграждането на града Валета носещ неговото име, станал по-късно новата столица на страната.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жан Паризо дьо ла Валет е роден през 1494 година в стара благородническа фамилия от Керси – бивша провинция в югозападна Франция. Няколко членове на фамилията са били висши длъжностни лица в Тулуза. Други от тях са съпровождали френските крале в кръстоносните походи.

Ла Валет се присъединява към ордена на рицарите на св. Йоан още на 20-годишна възраст, като рицар от лигата на Прованс. Участвал е в отбраната на остров Родос при обсадата му от турците през 1522 година през време на родоския период на ордена. Придружава тогавашния велик магистър Филип дьо Л`Исла Адам при изгнанието на ордена след изтласкването на хоспиталиерите от гръцкия остров от армията на Сюлейман I.

През 1530 година, ордена се установява на остров Малта, даден им от император Карл V. През 1538 година, Ла Валет е изпратен за две години да служи като военен губернатор в Триполи, град също държан от рицарите по това време. Тук той показва уменията си на военен ръководител в селище постоянно атакувано от корсарите на Тургут Рейс (наричан още Драгут) – пират, бей на Алжир и отомански адмирал. По време на акция срещу корсаря Абд-ур-Рахман Куст Али през 1541 година, Ла Валет е сериозно наранен и попада в плен. В продължение на година той се бори за живота си като роб на отоманска галера. Размяна на пленници между ордена и корсарите осигурява неговото освобождение. През 1554 година Ла Валет е издигнат на поста главен капитан на галерите на ордена. Това е било голяма чест за лигата на Прованс, тъй като през по-голяма част от историята на хоспиталиерите, длъжността на адмирал е носена от рицар от италианската лига.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Клод дьо ла Сенгле Жан дьо ла Валет Cross Hospitelier.svg велик магистър (1557 – 1568) Пиер дьо Монте