Жан дьо ла Касиер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жан дьо ла Касиер
Jean de la Cassière
велик магистър
хоспиталиер
Cassiere.jpg
Орден Хоспиталиери
Период малтийски
Управление 1572 - 1581
Пълно име Jean l'Evêsque de la Cassière
Роден 1502
Починал 21 декември 1581 г. (на 79 г.)
Народност Оверн

Герб на Жан дьо ла КасиерJean de la Cassière

Жан дьо ла Касиер (на френски: Jean de la Cassière) е бил велик магистър от малтийският период на ордена на рицарите хоспиталиери на св. Йоан Кръстител. Той е начело на ордена в периода 1572-1581 г.[1] Касиер е възложителя на построяването на монашеската църква на рицарите в новостроящият се град Валета, превърнала се по-късно в бароковата ко-катедрала св. Йоан Кръстител.[2]

Преди възкачването на поста велик магистър, Касиер е бил водач на националната лига на Оверн в рамките на ордена. Спечелва слава и почести за храбростта си при битката за Зоара в Северна Африка. На 30 януари 1572 г. той е избран да наследи магистърския пост от Пиер дьо Монте.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на управлението на Касиер е белязано от поредица спорове и конфронтации между представлявания от него орден на хоспиталиерите и епископа на Малта относно рамките на църковната юрисдикция на последния. Подобни диспути са без прецедент в историята на ордена от установяването му на малтийския архипелаг през 1530 г. с протекцията на император Карл V. Магистърът не успява да разреши проблема вследствие на което той е отнесен до папа Григорий XIII, който изпраща представители на инквизицията да разследват случая. Това поражда огромно възмущение сред членовете на ордена.

Друг сериозен конфликт назрява през 1575 г. с Венецианската република, когато малтийски галери арестуват венециански кораб пренасящ стоки за еврейски търговци. В изблик от нанесената обида, всички имоти на хоспиталиерите на територията на Венеция са конфискувани. В създадения конфликт отново е намесен папата. Касиер трябва да заплати компенсации за разрешаване на проблема. Отново е предизвикано недоволство сред рицарите от възприетото като мъмрене и посегателство над придобитото им право да конфискуват всяка собственост на притежател, който не е християнин.

Саркофагът с тленните останки на Касиер в криптата на катедралата св. Йоан Кръстител, Валета

Третият и най-сериозен проблем предизвикал раздор в ордена през управлението на Касиер е възбуден от Филип II Испански. Кралят, самостоятелно използвайки влиянието си, опитва да изиска среща на неговия роднина 17-годишният архидюк Венцел австрийски (син на император Максимилиан II), с водача на хоспиталиерската национална лига на Кастилия и Леон. Възмутени от кралската намеса, кастилските рицари открито се разбунтуват против наложената среща. В отговор, папата им заповядва да се извинят публично пред великия магистър за неподчинението си.

Всички тези събития подклаждат нарастващото недоволство в ордена на св. Йоан срещу великия магистър Касиер, който е смятан за основен виновник за всичките проблеми и причинени унижения. Нещата прерастват в действителен метеж през 1581 г., когато Главният съвет на ордена сваля Касиер от поста му и го поставя под арест във форта Сейнт Анжело, Валета. Това е означавало, че избраният за лейтенант на великия магистър през 1577 г. Матурин Ромегас, де факто автоматично заема овакантения пост. Преди постът на лейтенант, Ромегас е бил водач на рицарите от Тулуза в ордена. Също така, той е сред най-почитаните морски герои на хоспиталиерите.

Папата незабавно изпраща специален пратеник да се запознае на място със случващото се и едновременно да администрира ордена до изглаждане на споровете. Касиер и Ромегас са призовани в Рим, където да обяснят действията си и да защитят каузите си. Касиер пристига във Ватикана на 26 октомври 1581 г., като по разпореждане на папа Григорий XIII е посрещнат с много почит и тържественост. В противоположност, Ромегас е третиран с голяма доза студенина и пренебрежимост. Той умира със сломен дух още в седмицата на пристигането си на 4 ноември 1581 г. Касиер е оправдан от всички обвинения срещу него и възстановен на поста велик магистър. Той обаче не живее дълго за да се наслади на триумфа си. Умира месец по-късно, на 21 декември 1581 г. в Рим на 79-годишна възраст. Тялото му е пренесено в Малта, където е погребан в криптата на великите магистри в построената от него ко-катедрала св. Йоан Кръстител.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.orderofmalta.org/site/granmaestri.asp?idlingua=5 Официална уеб страница на хоспиталиерите
  2. http://www.stjohnscocathedral.com/history-of-st-johns.html История на ко-катедралата Св. Йоан
Пиер дьо Монте Жан дьо ла Касиер Cross Hospitelier.svg велик магистър (1572 – 1581) Хуго Вердала