Железопътен транспорт в Беларус

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Железопътният транспорт в Беларус единствено се оперира от националната железопътна компания „Беларуски железници“.

Към 2018 г. железопътната мрежа се състои от 5480 км; от тях 1228 км са електрифицирани.[1] В Беларус, както и в другите страни от бившия Съветски съюз, ширината на междурелсието е 1520 мм, за разлика от стандартното междурелсие от 1435 мм, използвано в останалите европейски страни.

Мрежа[редактиране | редактиране на кода]

Първата построена железопътна линия на съвременната територия на Беларус е едва 32 км от Гродно до Поречье (днес в Гродненски район), започнала да работи от края на 1862 г. Тя е участък на линията, свързваща Санкт Петербург и Варшава.[2]

В средата на 1860-те години е построена железопътната линия от Даугавпилс до Полоцк и по-нататък до Витебск. Линията Варшава – Брест, открита през 1866 г., е продължена до Москва през 1871 г.[2]

Международна железопътна линия, свързваща Берлин и Варшава с Москва, пресича Беларус от Брест до Орша през Минск. Други важни линии са Минск – Гомел (продължава до Киев), Орша – Витебск (и нататък до Санкт Петербург), Минск – Вилнюс и др. Сред международните линии, обслужващи Беларус, са Минск – Иркутск, Берлин – Новосибирск (и други руски дестинации).

Градски железници[редактиране | редактиране на кода]

Електрически влакове в Орша

Минск е единственият беларуски град с метросистемаМински метрополитен. Мрежата се състои от 3 линии: Автозаводская, Масковская и Зеленалужская.

Единствените градове с трамвайни системи са Минск, Витебск, Мозир и Новополоцк.

Гранични връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. (икона|ru) Транспорт и связь в Республике Беларусь. — Мн., 2018. — С. 38
  2. а б История железных дорог Беларуси // Белорусская железная дорога. Посетен на 11 декември 2021. (на беларуски)