Желка Цвиянович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Желка Цвиянович
Жељка Цвијановић
босненски политик
Željka Cvijanović, 2018.jpg
Родена

Религия Сръбска православна църква
Образование Университет на Баня Лука
Политика
Партия СНСД
Президент
19 ноември 2018 – ...
Желка Цвиянович в Общомедия

Желка Цвиянович (на сръбски: Željka Cvijanović) е босненски политик, настоящ президент на Република Сръбска от 2018 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цвиянович е родена през 1967 г. в Теслич, Босна и Херцеговина. Преди да се заеме с политика, Цвиянович е учител по английски език. Учи във Философския факултет в Сараево, във Философския факултет в Баня Лука и в Юридическия факултет в Баня Лука. Тя е преподавател по английски език и литература и има магистърска степен по дипломатическо и консулско право от Правното училище в Баня Лука на тема "Международният и правен статут на ЕС".

Цвиянович работи като преподавател по английски език и като старши преводач и асистент на мисията за наблюдение на ЕС в Босна и Херцеговина. След това тя е била съветник по европейска интеграция и сътрудничество с международни организации на премиера на Република Сръбска Милорад Додик, като началник на кабинетните въпроси на министър-председателя на Република Сръбска и ръководи Звеното за координация и европейска интеграция.

В парламентарния мандат 2010-2014 г. е експерт-външен член на Комитета за европейска интеграция и регионално сътрудничество на Народното събрание на Република Сръбска. На 29 декември 2010 г. е назначена за министър на икономиката и регионалното сътрудничество в правителството на Република Сръбска, ръководена от премиера Александър Джомбич, а на 12 март 2013 г. е назначена от президента на Република Сръбска Милорад Додик за министър-председател на Република Сръбска, като тя е първата жена на този пост.

На общите избори в Босна и Херцеговина през 2014 г. Цвиянович се кандидатира от сегашната коалиция SNSD-DNS-SPRS за сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина.

Тя е член на СНСД, също член на Изпълнителния съвет на СНСД и на главния съвет на СНСД.

Омъжена е и има двама сина.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 12 март 2013 г. до 19 ноември 2018 г. е министър-председател на Република Сръбска. На 7 октомври 2018 г. е избрана за президент на Република Сръбска.

Източници[редактиране | редактиране на кода]