Жером-Адолф Бланки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жером-Адолф Бланки
Jérôme-Adolphe Blanqui
френски икономист

Роден
Починал
Париж, Франция
Научна дейност
Област Икономика
Братя/сестри Луи Огюст Бланки
Жером-Адолф Бланки в Общомедия

Жеро̀м-Адо̀лф Бланкѝ (на френски: Jérôme-Adolphe Blanqui) е френски икономист, привърженик на свободната търговия. Той е брат на революционера Луи-Огюст Бланки.

Адолф Бланки е ученик на Жан-Батист Сей, когото наследява през 1833 като преподавател по политикономия в Консерватория за изкуства и занаяти. Фундаменталният му труд „Histoire d'économie politique en Europe“ е първото сериозно изследване на историята на икономическата мисъл.

През 1841 той е изпратен от френското правителство да проучи положението в Западна България, след като властите потушават въстание на българите в Нишко и Пиротско. След завръщането си той публикува книгата „Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841“ („Пътуване из България през 1841 година“), която съдържа ценни наблюдения за страната в средата на 19 век.

В края на предговора към това първо издание в България на книгата на Бланки „Пътуване из България през 1841 година“, Иван Илчев прави следното обобщение:

„Между другото, пътуването даде свидетелство за извечността на балканските политически нрави. Малобройната ни емиграция бе разтревожена от опитите на гръцкия дипломатически представител в Париж Йоанис Колетис да води пропаганда в защита на въстаналите, като ги обвързваше с въстанието на остров Крит и убеждаваше французите, че българите тук били всъщност истински гърци. В това отношение поне особено развитие няма. Днес пък за сръбската историография въстаналите в Нишко са сърби. За българи и дума не се споменава. Интересно как ще се преведе книгата на Бланки на сръбски език.“.[1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Histoire de l'économie politique en Europe, 1837
  • Résumé de l'histoire du commerce et de l'industrie“ (1826)
  • Précis élémentaire d'économie politique“ (1826)
  • Histoire d'économie politique en Europe“ (1838)
  • Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841“ (1843; „Пътуване из България през 1841 годинаISBN 954-529-367-5)
  • De la situation économique et morale de l'Espagne“ (1846)
  • Les classes ouvrières en France“ (1846)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. И. Илчев. „Пътуването на Жером-Адолф Бланки из България“ – предговор към българското издание на „Пътуване из България през 1841 година

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jérôme-Adolphe Blanqui“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.