Жестокост (филм, 1959)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жестокост
Жестокость
РежисьориВладимир Скуйбин
СценаристиПавел Нилин
В ролитеГеоргий Юматов
Борис Андреев
Николай Крючков
МузикаМихаил Меерович
ОператорТимофей Лебешев
РазпространителМосфилм
Жанркриминален филм
драма
Премиера1959
Времетраене92 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Жестокост“ (на руски: Жестокость) е съветски криминален филм от 1959 година, заснет от Мосфилм по мотиви от едноименното произведение на Павел Нилин.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието във филма се развива в началото на двадесетте години на XX век в затънтеното сибирско градче Дудари. В неговите околности безчинства бандата на Костя Воронцов (Аполон Ячницкий), императора на цялата тайга. Ликвидирането на бандата е възложено на новосъздадения дударински „Уголовний розиск“, служба за разледване, подкрепена от млади комсомолци.

В една от схватките с бандитите е тежко ранен заместник-началникът на службата Вениамин Малийшев (Георгий Юматов), комсомолец от Гражданската война. За сметка на това е заловен най-довереният човек на Воронцов – Лазар Баукин (Борис Андреев), бивш ловец и войник. Убеждавайки се по време на разпита, че бандитът не е склонен да сътрудничи на милицията, началникът на службата предлага той да бъде разстрелян като враг по законите от времето на Революцията. Неочаквано отношение взима раненият Малийкин, според когото Баукин е заблуден човек, който може да бъде превъзпитан.

Душата на Малийкин се раздвоява между доверието към хората и равнодушната жестокост. Сложната драма, притиснала характера му, завършва с неговото самоубийство, вярвайки, че е невъзможно да се живее, докато съществуват лъжата, кариеризма и демагогията. След фаталния изстрел от отслабващата ръка на Малийшев изпада смачкано писмо, адресирано до него от Юлка (Маргарита Жигунова).

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Жестокость (фильм, 1959)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​