Животинска отрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жило на оса с капчица отрова

Токсините нарушават биологичните (физиологични) функции на организма, причинявайки преходни или постоянни нарушения, включително смърт.

Напълно точна дефиниция на отровата не може да се даде. Едно и също вещество може да бъде безвредно (и дори лекарствено), дадено в една доза или по един начин, и отровно в друга доза или приложено по друг начин.

Токсичността на дадено вещество зависи от: погълнато абсолютно количество, концентрация, форма, в която е погълнато, начин на поглъщане, резистентност на организма и др. Интравенозната дестилирана вода причинява смърт поради осмотичен лизис на еритроцитите. Етанолът, който сам по себе си е токсичен, се използва като антидот при отравяне с метанол. Същото важи и за атропина, който е отрова и се използва като противоотрова при отравяне с нервнопаралитични агенти. За хора с липса на подходящи ензими може да бъде токсична храна (мляко, протеин).

Според причините, които водят до постъпване на токсини в организма, отравянията могат да бъдат криминални, самоубийствени, случайни, медицински, професионални и отравяния като следствие от наркомания. През 2013 г. има 3,3 милиона случая на неумишлено отравяне на хора. Това доведе до 98 000 смъртни случая в световен мащаб, което е по-малко от 120 000 смъртни случая през 1990 г.

Фосфолипаза А2 – ензим, открит в пчелните ужилвания

Определения[редактиране | редактиране на кода]

Различни учени са се опитали да дадат точна дефиниция на отровите, която би включвала всички вещества, които традиционно се считат за отрови, но не и вещества, които традиционно не са:

  • „Отровите са вещества, които по своята физическа или химична природа са такива, че когато попаднат в кръвта или човешкото тяло и останат там, те предизвикват преходни или постоянни разстройства“ (Клод Бернар)
  • „Отровите са вещества, които по своята химическа природа, количество и концентрация са чужди на човешкото тяло или отделни органи и поради това причиняват функционални нарушения в живия организъм“ (Старкенщайн)
  • „Отровите са химични вещества, създадени извън жив организъм, или тези, отделяни от живи същества (токсини), които, когато бъдат въведени в човешкото тяло, могат да причинят, при определени условия, болест или смърт“ (Левин задължителна детерминанта)
  • „На практика можем да считаме за отрова онези вещества, които погълнат в количества по-малко от 5 g или 5 ml, могат да причинят лошо здраве, заболяване или смърт“
Отровни животни
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Venom в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​