Жидокомуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Жидокомуна (пол. żydokomuna; от евреин на полски → жид) е полски пропаганден термин позоваващ се на теория на конспирацията, който се споделя от някои антисемитски и екстремистки партии в Полша. Според тази теория на конспирацията, комунистите-евреи контролират държавния апарат на Полша, или в по-добрия случай осъществявят прикрит контрол върху него.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата жидокомуна се появява по време на съветско-полската война (1919-1921), когато според противниците на съветската власт, болшевиките поддържат несъразмерно броя на евреите във властта в полските земи (според противниците не теорията този брой се дължи на подтисничеството на еврейското население в Руската империя и Полското царство - виж Линия на уседналост и Майски закони). В периода между двете световни войни, терминът е вкаран в масова употреба от полските десни националистически сили, за да се дискредитира полската левица (не само комунистите), т.е. че в Полша по това време комунист е тъждествено понятие на евреин. Терминът се използва и в следвоенните години по времето на Полската народна република, за да се означи полската тайна полиция (1945 - 1954) - Министерство на обществената безопасност, в което според общественото мнение процента на евреите възлиза на 37,1%. Според полските националисти в тази полска държавна институция цари "чужд национален дух", който в случая се идентифицира с евреите и се обозначава с термина жидокомуна.

В нацистката преса преди и по време на Втората световна война вместо термина жидокомуна се използва по-всеобхватния юдоболшевизъм.

Терминът губи актуалност в Полша след политическата криза от 1968 г., когато под натиска на министър - председателя Юзеф Циранкевич и министъра на вътрешните работи Мечислав Мочар, се усилва масовата емиграция на полски евреи към Израел.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Жидокоммуна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.