Жоел Дикер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жоел Дикер
Роден16 юни 1985 г. (38 г.)
Професияписател
Националност Швейцария
Жанркриминална литература,
трилър
Уебсайтjoeldicker.com
Жоел Дикер в Общомедия

Жоел Дикер (Joël Dicker) е швейцарски писател, автор на бестселъра Истината за случая „Хари Куебърт“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жоел Дикер е роден на 16 юни 1985 г. в Женева, френско-говорещ град в Западна Швейцария. Започва да пише още като дете. На 10-годишна възраст започва да издава месечното списание за дивата природа „Вестник на животните“, което редактира в продължение на 7 години. В това си качество печели наградата Cunéo Prize за защита на природата, и е обявен за „Най-млад главен редактор на Швейцария“ от „Tribune“, Женева.

На 19-годишна възраст заминава за Париж, където се записва в театралната школа „Cours Florent“. След една година се завръща в Швейцарие и записва право в Юридическия факултет на Женевския университет. Дипломира се през 2010 г.

Първият му разказ „Тигърът“ печели през 2005 г. наградата PIJA (Международна награда за млади френскоговорещи автори). През 2009 г. написва първия си роман „Последните дни на нашите бащи“ и получава Наградата на женевските писатели за непубликувани ръкописи през 2010 г. Впоследствие романът е издаден през 2012 г.

„Истината за случая Хари Куебърт“ е вторият му роман, който е издаден в края на 2012 г. Номиниран е за наградите „Гонкур“ и „Ентералие“. Удостоен е с Голямата награда за роман на Френската академия, с Награда „Гонкур“ на гимназистите и с Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше“. Романът е преведен на над 30 езика и е издаден в повече от 30 страни, продажбите надвишават 1 500 000 екземпляра.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Година на издаване Оригинално заглавие Издателство Българско заглавие Българско издателство Година на българското издание
2012 Les derniers jours de nos pères Éditions de Fallois Последните дни на нашите бащи
2012 La Vérité sur l'affaire Harry Quebert Éditions de Fallois / L’Âge d’Homme Истината за случая „Хари Куебърт“ Колибри 2013
2015 Le Livre des Baltimore Éditions de Fallois Книга за Балтиморови Колибри 2016
2018 La Disparition de Stephanie Mailer Éditions de Fallois Изчезването на Стефани Мейлър Колибри 2019
2020 The Enigma of Room 622 Éditions de Fallois Загадката на стая 622 Колибри 2021

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]