Жорж Бизе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жорж Бизе
френски композитор
Жорж Бизе 
Роден: 25 октомври 1838 г.
Починал: 3 юни 1875 г. (36 г.)

Жорж Бизе (на френски: Georges Bizet) е френски композитор от Романтизма. Най-известен е със своята опера „Кармен“ (1873-1874).

Бизе завършва Парижката консерватория, след което специализира в Италия. През своята композиторска кариера той работи основно в областта на операта и симфоничния стил музика. Жорж Бизе е един от композиторите, чието творчество е силно повлияно от края на Френско-пруската война. Това влияние не само в музиката, но и в литературата и изобразителното изкуство е наречено "подем във Франция". Характерно за композиторите, повлияни от това течение, е по-голяма демократичност в произведенията и народностна интонация.

Най-известното му произведение е операта Кармен, която представлява музикално произведение със сюжет, изключително близък до обикновените хора. В музиката са включени елементи, характерни за испанските народни песни. Други известни негови опери са:

Жорж Бизе е автор на кантати, песни за пеене, песни за пиано, пиеси за клавирни инструменти. Писал е също и църковна музика, симфонична музика и др. Творчеството му дава началото на нов етап във френската класическа музика през 19 век.

Умира на 3 юни 1875 г. Погребан е в гробището Пер Лашез в Париж.