Жорж Брак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жорж Брак
Фотографски портрет на Брак от 1908 г.
Фотографски портрет на Брак от 1908 г.
Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Стил кубизъм
Жорж Брак в Общомедия

Жорж Брак (на френски: Georges Braque) е френски художник, график и скулптор, създател заедно с Пикасо на кубизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жорж Брак е роден на 13 май 1882 г. в Аржантьой, предградие на Париж. Неговият баща е художник декоратор. През 1890 г. семейството се премества в Хавър, където през 1899 г. Брак завършва курс за художник декоратор, като едновременно взема вечерно уроци по рисуване в Училището за изящни изкуства (на френски: École des Beaux-Arts). Следващата година той продължава своето образование в Париж. През 1905 г. се сприятелява с Раул Дюфи. Чрез Салона на независимите, където участва с шест творби, той се среща с Анри Матис, Албер Марке, Андре Дерен, Морис Вламенк и др. Повлиян от тях Брак започва да рисува в стила на фовизма.

В галерията на Даниел-Анри Канвайлер на улица Виньон 28 той се запознава с Пабло Пикасо и с картините на Сезан, което става определящо за по-нататъшното му творческо развитие. През 1908 г. заедно с Пикасо разработват кубизма. През 1913 г. Брак участва в прочутото Армъри Шоу в Ню Йорк. От 1912 г., както и Пикасо, рисува колажи с букви или отрезки от вестници. През 1915 г. той участва във войната, където бива тежко ранен.

Гробът на Жорж Брак в Нормандия

След Първата световна война Брак изоставя постепенно кубизма и рисува предимно натюрморти. След 1947 г. работи заедно с Фернан Мурло, който започва да отпечатва негови литографии. Малко по малко художника се приближава отново до реалистичното изкуство. На 31 август 1963 г. Брак умира в своето жилище в Париж.

Избрани произведения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]