Жорж Брак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жорж Брак
френски художник
Роден: 13 май 1882 г.
Починал: 31 август 1963 г. (81 г.)


Жорж Брак (на френски Georges Braque, роден на 13 май 1882 г. в Аржантьой, починал на 31 август 1963 в Париж) е френски художник, график и скулптор, създател заедно с Пикасо на кубизма.

Жорж Брак е роден в Аржантьой, град-предградие на Париж. Неговия баща е художник декоратор. През 1890 г. семейството се премества в Хавър, където през 1899 г. Брак завършва курс за художник-декоратор, като едновременно взема вечерно уроци по рисуване в Училището за изящни изкуства (École des Beaux-Arts). Следващата година той продължава своето образование в Париж. През 1905 г. се сприятелява с Раул Дюфи. Чрез Салона на независимите, където участва с шест творби, той се среща с Анри Матис, Албер Марке, Андре Дерен, Морис Вламенк и др. Повлиян от тях Брак започва да рисува в стила на фовизма.

В галерията на Даниел-Анри Канвайлер на улица Виньон 28 той се запознава с Пабло Пикасо и с картините на Сезан, което става определящо за по-нататъшното му творческо развитие. През 1908 г. заедно с Пикасо разработват кубизма. През 1913 Брак участва в прочутото Армъри Шоу в Ню Йорк. От 1912, както и Пикасо, рисува колажи с букви или отрезки от вестници. През 1915 г. той участва във войната, където бива тежко ранен.

След Първата световна война Брак изоставя постепенно кубизма и рисува предимно натюрморти. След 1947 г. работи заедно с Фернан Мурло, който започва да отпечатва негови литографии. Малко по малко художника се приближава отново до реалистичното изкуство. На 31 август 1963 г. Брак умира в своето жилище в Париж.

Избрани произведения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]