Жорж Буланже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за френския генерал. За британския зоолог вижте Жорж Албер Буланже. За румънския музикант вижте Жорж Буланже (музикант).

Жорж Буланже
Georges Ernest Boulanger
френски генерал
Роден
Починал
ПогребанИксел, Белгия

НаградиМеджидие (орден)
Семейство
Подпис
Жорж Буланже в Общомедия

Жорж Ернест Жан-Мари Буланже (на френски: Georges Ernest Jean-Marie Boulanger) е френски генерал и политик. Той постъпва в армията през 1856 и служи в Алжир, Италия, Индокитай и по време на Френско-пруската война. За кратко командва френските войски в Тунис.

След завръщането си във Франция Буланже се включва в политическия живот, като е близък до Радикалната партия и нейния водач Жорж Клемансо. През 1886 е назначен за военен министър и става популярен с националистичните си изказвания, насочени срещу Германия. През 1887 е освободен от поста, а по-късно за неподчинение му е отнета и командната длъжност в армията.

През следващите месеци популярността на генерал Буланже нараства и с подкрепата на бонапартистите той обявява намерението си да се кандидатира за президент. В началото на 1889 става твърде вероятно той да извърши преврат, но след издадената от правителството заповед за арест Буланже бяга от Франция. Това значително намалява подкрепата за него и неговите привърженици губят парламентарните избори през лятото на същата година. През следващите години той живее в Брюксел, Лондон и Джърси, а през 1891 се самоубива.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]