Жугдердемидийн Гурагча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жугдердемидийн Гурагча
монголски космонавт
Jügderdemidiin Gürragchaa.jpeg
Информация
Роден 5 декември 1947
с. Рашаант, Булгански аймак, Монголия
Националност монголец
Друга професия пилот
Звание генерал-майор
Престой в космоса 7 дни 20 ч 42 мин
Селекция Група Интеркосмос 2
Мисии Союз 39
Емблема на мисията Soyuz39 patch.png
Жугдердемидийн Гурагча в Общомедия
Монета, посветена на полета

Жугдердемиди́йн Гурагча́ (Санса́р) (на монголски: Жүгдэрдэмидийн Гүррагчаа) – космонавт-изследовател на космическия кораб (КК) „Союз 39“ и орбиталния научноизследователски комплекс орбитална станция „Салют-6“ — КК „Союз Т-4“ — КК „Союз 39“; първи космонавт на Монголия (МНР). Министър на отбраната на Монголия (20002004).

Преди полета[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 декември 1947 г. в с. Рашаант, Булгански аймак, Монголия. Монголец. След завършване на средно образование учил в селскостопански институт в столицата на Монголия - Улан Батор.

В монголската армия (МНА) е от 1968 г. През 1971 г. е изпратен на обучение в Съветския съюз – в училище за младши авиационни специалисти, която завършва през 1972 г., а след това продължава военната си служба в частите на МНА. През 1977 г., след завършване на Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в СССР, Ж. Гурагча служи като инженер по авиационно оборудване в отделна авиационна ескадрила на МНА.

През 1978 г. с решение на специална комисия Ж. Гурагча е избран за един от двамата кандидати от Монголия за космическия полет по програмата за сътрудничество между социалистическите страни „Интеркосмос“. През март същата година започва подготовка за полет в Центъра за подготовка на космонавти "Ю. Гагарин". Завършва пълния курс по подготовка за полет на космически кораби тип „Союз“ и орбиталната станция (ОС) „Салют-6“.

Полет в Космоса[редактиране | редактиране на кода]

Космическият си полет извършва от 22 до 30 март 1981 г. като космонавт-изследовател на космическия кораб „Союз 39“ (командир на екипажа Владимир Джанибеков) и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-6“ — „Союз Т-4“, където работи екипажа на основната експедиция в състав командир Владимир Ковальонок и бординженер Виктор Савиних.

След полета[редактиране | редактиране на кода]

Веднага след завръщането му в родината първият монголски космонавт е назначен за заместник-завеждащ административния отдел на Централния комитет на Монголската народна революционна партия (МНРП), където работи до 1989 г.

През 1984 г. му е присвоено военно звание генерал-майор в МНА.

В следващите години Гурагча е сред ръководителите на националната космическа програма, заема поста министър на отбраната на Монголия (2000-2004).

От март 2005 г. е депутат във Великия народен хурал на Монголия от МНРП. Президент е на националната федерация по Хокей на трева. Живее в Улан Батор. През 1996 г. в рамките на програмата по възстановяване на родовите (кланови) фамилии взел за себе в качеството на нова родова фамилия думата „Сансар“ („космос“)[1].

Гурагча оглавява организация за развитие на спорта хокей с топка в Монголия[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]