Жугдердемидийн Гурагча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жугдердемидийн Гурагча
монголски космонавт
Jügderdemidiin Gürragchaa.jpeg
Информация
Роден5 декември 1947
с. Рашаант, Булгански аймак, Монголия
Националностмонголец
Друга професияпилот
Званиегенерал-майор
Престой в космоса7 дни 20 ч 42 мин
СелекцияГрупа Интеркосмос 2
МисииСоюз 39
Емблема на мисиятаSoyuz39 patch.png
Жугдердемидийн Гурагча в Общомедия
В това монголско име Гурагча е лично име.

Жугдердемиди́йн Гурагча́ Санса́р (на монголски: Жүгдэрдэмидийн Гүррагчаа), с фамилно име Сансар от 1996 г., е виден монголски военен деец (космонавт, генерал), политик (министър, депутат) и общественик.

Монета, посветена на полета

Той е 1-вият космонавт на Монголия и 101-вият в света. Космонавт-изследовател е на космическия кораб (КК) „Союз 39“ и орбиталния научноизследователски комплекс орбитална станция „Салют-6“ – КК „Союз Т-4“ – КК „Союз 39“. Министър е на отбраната на Монголия от 2000 до 2004 г.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в с. Рашаант, Булгански аймак, Монголия на 5 декември 1947 г. След завършване на средното си образование учи в Селскостопанския институт в Улан Батор, столицата на Монголия.

Постъпва в Монголската народна армия (МНА) през 1968 г. Служи като радист в радиотехническите войски. Изпратен е през 1971 г. на обучение в Съветския съюз в училище за младши авиационни специалисти, което завършва през 1972 г., а след това продължава военната си служба в частите на МНА. През 1977 г., след завършване на Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, служи като инженер по авиационно оборудване в отделна авиационна ескадрила на МНА.

Член е на Монголската народна революционна партия (МНРП) от 1979 г.

Преди полета[редактиране | редактиране на кода]

През 1978 г. с решение на специална комисия се класира сред 4-та кандидати и е избран в двойката от Монголия за подготовка за космически полет по програмата за сътрудничество между социалистическите страни „Интеркосмос“. През март същата година започва подготовка за полет в Центъра за подготовка на космонавти „Ю. Гагарин“. Завършва пълния курс по подготовка за полет на космически кораби тип „Союз“ и орбиталната станция „Салют-6“.

Полет в Космоса[редактиране | редактиране на кода]

Космическия си полет извършва от 22 до 30 март 1981 г. като космонавт-изследовател на космическия кораб „Союз 39“ (с командир на екипажа Владимир Джанибеков) и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-6“ – „Союз Т-4“, където работи с екипажа на основната експедиция (в състав командир Владимир Ковальонок и бординженер Виктор Савиних).

След полета[редактиране | редактиране на кода]

Веднага след завръщането му в родината първият монголски космонавт е назначен за заместник-завеждащ административния отдел на Централния комитет на МНРП. През 1983 г. става председател на Централния съвет на Дружеството за съдействие на отбраната на МНР. По-късно е председател на Съюза на монголските дружества за дружба в периода 1992 – 1996 и отново от 2004 г.

В следващите години е сред ръководителите на националната космическа програма. През 1984 г. е повишен във военно звание генерал-майор в МНА. Той е заместник-командващ войските за ПВО на Монголия през 1996 – 1997 г., а после едновременно и началник на щаба им през 1997 – 2000 г.

В правителството на Намбарин Енхбаяр заема длъжността министър на отбраната на Монголия в периода 2000 – 2004 г. От март 2005 до 2008 г. е депутат от МНРП във Великия народен хурал на Монголия.

Понастоящем е ръководител на Астропарка на Института по астрономия и геофизика на Академията на науките на Монголия.

Председател е на националната федерация по хокей с топка (на лед). Оглавява фондация за развитие на този спорт в неговата родина[1].

Живее в Улан Батор. През 1996 г. в рамките на програмата по възстановяване на родовите фамилни имена избира за фамилия думата Сансар (означаваща „космос“ на санскрит)[2][3]

Автор е на книгата на английски To a Friendly World (1988), издадена и на руски „Сердечно близкий мир“ (2001).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]