Жузе Едуарду душ Сантуш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жозе Едуарду душ Сантуш
Жозе Едуарду душ Сантуш
Мандат
10 септември 1979 – настоящ
Премиер Жозе ван Дунем
Маркулино Моку
Жозе ван Дунем
Фернанду да Пиедаде Диаш душ Сантуш
Предшестван от Агостиньо Нето
Последван от настоящ

Роден
Съпруга Ана Паула душ Сантуш
Партия: Народно движение за освобождение на Ангола - Партия на труда
Университет Азербайджански институт за нефтохимическа промишленост

Жозе Едуарду душ Сантуш (на португалски: José Eduardo dos Santos) е анголски политик от Народно движение за освобождение на Ангола - Партия на труда. Той е вторият президент на Ангола от 10 септември 1979 година.

Ражда се в семейство на строителен работник в Сао Томе и Принсипи. Още като ученик през 1954 година става член на Националното движение за освобождение на Ангола. След репресиите на колониалното правителство душ Сантуш заминава доброволно за Франция през 1961 година. По-късно се премества в Република Конго. Скоро става вице-президент и продължава образованието си в СССР - Азербайджански институт за нефтохимическа промишленост.

След смъртта на Агостиньо Нето през 1979 година става вторият президент на Ангола и главнокомандващ въоръжените сили на страната.

На провелите се на 29 и 30 септември 1992 година президентски избори душ Сантуш заема първо място, но не преминава необходимите 50% (49.5% срещу 40.7%). На втория тур д-р Йонаш Савимби оттегля своята кандидатура. На парламентарните избори същата година партията на президента печели 54,7% или 129 от 220 места.

През 2001 година душ Сантуш заявява, че няма да се кандидатира на следващите президентски избори през 2009.

През 2008 година от френските власти излиза информация, че душ Сантуш е замесен в аферата "Анголагейт".