Жулиан Лао

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жулиан Лао
белгийски политик
Julien Lahaut.jpg
Роден
Починал
18 август 1950 г. (65 г.)
Серен, Белгия
ПогребанСерен, Белгия
Жулиан Лао в Общомедия

Жулиан Лао (на френски: Julien Lahaut) е белгийски политик, водач на Комунистическата партия на Белгия през 1945 – 1950 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лао е роден на 6 септември 1884 година в Серен, близо до Лиеж. На 14 години прекъсва образованието си и става работник, включвайки се активно в профсъюзната дейност, като през 1908 – 1921 година оглавява синдиката Централа на металурзите. След началото на Първата световна война става доброволец в армията и служи в Белгийския експедиционен корпус на Източния фронт. Там той е силно повлиян от болшевизма.

Жулиан Лао се връща в Белгия през 1918 година. През 1921 година е изключен от Централата на металурзите и от Работническата партия и през 1923 година се присъединява към Комунистическата партия. Участва в организирането на комунистически профсъюз на миньорите и е арестуван през 1932 година по време на миньорска стачка, но малко по-късно е освободен, тъй като е избран за депутат, какъвто остава до края на живота си.

След скъсването на Пакта „Рибентроп-Молотов“ през юни 1941 година Лао е арестуван от германските окупационни власти и прекарва следващите години в затвора и в лагерите Нойенгаме и Маутхаузен. Освободен през лятото на 1945 година, той е избран на новосъздадения пост председател на Комунистическата партия на Белгия.

На 18 август 1950 година, в разгара на политическата криза около Кралския въпрос, Жулиан Лао е застрелян на улицата в Серен от група монархисти. Убийството предизвиква вълна от стачки в страната, а погребението му се превръща в масова демонстрация на левицата.