Жулиус Попер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жулиус Попер
румънско-аржентински географ и предприемач

Роден
Починал
5 юни 1893 г. (35 г.)
Научна дейност
Област География
Жулиус Попер в Общомедия

Жулиус Попер (Хулио Попер) (на румънски Julius Popper, на испански Julio Popper) (15 декември 1857, Букурещ - 5 юни 1893, Буенос Айрес), румънски авантюрист, топограф, колонизатор на Огнена Земя и Патагония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в еврейско семейство. Баща му е директор на първата еврейска гимназия в Букурещ и редактор на вестник "Тимпул" ("Timpul"). Жулиус получава много добро образование за времето си и владее няколко езика: румънски, гръцки, еврейски, френски, немски, латински и испански. На 17-годишна възраст заминава за Париж, където завършва Политехническия институт с диплома за минен инженер. Предприема множество пътувания по света – извършва околосветско плаване, като посещава Индия, Китай, САЩ, Куба и Бразилия и накрая през 1885 се установява в Аржентина.

Заселва се в южната аржентинска провинция Санта Крус и започва да се занимава с търсене на злато в крайбрежните наслаги. С група авантюристи и миньори (общо 18 човека) през септември 1886 г. се отправя за Огнена Земя, където в залива Сан Себастиян (53°14′ ю. ш. 68°22′ з. д. / 53.233333° ю. ш. 68.366667° з. д.) основава база, от която провежда няколко експедиции във вътрешността на острова. Извършва топографско заснемане и картиране на значителни територии от острова, неизвестни дотогава на географите и открива и назовава множество нови географски обекти, които и досега стоят на географските карти. Новооткритите и изследвани територии Попер ги обявява за владение на Аржентина и решава да основе нова аржентинска провинция с център днешния град Рио Гранде (53°49′ ю. ш. 67°43′ з. д. / 53.816667° ю. ш. 67.716667° з. д.).

През 1887 година Попер се връща в Буенос Айрес и започва да изнася лекци в Аржентинския географски институт (сега Военен географски институт). В тях той се опитва да убеди аржентинското правителство и частни инвеститори да вложат средства в основаното от него "Южно златотърсаческо акционерно дружество" (на испански "Compañía Anónima Lavaderos de Oro del Sur"). Същата година Попер, начело на доста голяма група от златотърсачи се отправя за Огнена Земя и не след дълго обявява за откриването на залежи от златоносен пясък. През първата година от функционирането на компания са добити 154 фунта (69,8 кг) злато, а до изчерпването на залежиет – 600 кг.

През тези години Аржентина започва широкомащабно усвояване на Патагония, в резултат на което масово са изтребени местните жители на Патагония и Огнена Земя. Попер също активно участва в този геноцид.

През 1889 г. компания на Попер получава разрешение и започва да сече монети от 1 и 5 г. През 1890 г. националният монетен двор на Аржентина легализира сечените от Попер монети и ги пуска в обращение. Същато година той печата и марка от 10 сентаво, за което е подведен под отговорност от държавата.

През 1891 г. е подведен под отговорност за участието си в избиването на огнеземците, но е оправдан. На 5 юни 1893 е намерен мъртъв в дома си Буенос Айрес, като според една от версиите е отровен.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Julius Popper“ в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.