Забравяне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Забравянето е загуба на информация, която вече е била съхранена в паметта на индивида. То е спонтанен и постепенен процес, чрез който става невъзможно да си спомним факти. Забравянето е важна функция на паметта, тъй като според някои учени количеството на запаметената в мозъка информация е ограничено. Забравянето служи за това, само най-важната част от информацията да бъде съхранена и впоследствие да бъде използвана. Процесът на забравяне се извършва избирателно и зависи от редица фактори. Съществуват няколко теории, обясняващи този феномен.

Липса на външен стимул:

Ако информация е била запаметена при наличието на силен външен стимул, често се случва да е невъзможно да си я спомним при отсъствие на този стимул. Например хора, преживели силен стрес, не могат да си спомнят подробности около случката, освен ако не бъдат поставени в условия, подобни на тези при които събитието се е случило.

Мозъчни заболявания:

При тях е невъзможно запаметяването на нова информация или спомнянето на вече запаметена информация. Вж Болест на Алцхаймер, Амнезия, Деменция.

Потискане:

Някои учени твърдят[кой го твърди?], че забравянето се случва поради това, че някои спомени потискат други спомени. Предполага се, че потискащите спомени в природата се дължат на прекалено стимулираща околна среда.

Биохимично разграждане:

Според някои[кой го твърди?], когато информация бъде запаметена в мозъка, това води до биохимични промени на микро ниво. С времето новосъздадените химикали се разграждат по естествен път и ние забряваме информацията, която те представляват.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Forgetting“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.