Заговор от 20 юли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Валкирия.

Заговорът от 20 юли (наричан също операция „Валкирия“) е неуспешен опит за държавен преврат в Германия, включващ и опит за убийство на Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г.

Извършен е от офицери от Вермахта, водени от полковник Клаус фон Щауфенберг. В заговора участват Лудвиг Бек, Карл Гьорделер, Алфред Делп, Ервин фон Вицлебен, адмирал Вилхелм Канарис и много други. Възможно е и участието на фелдмаршалите Ервин Ромел и Гюнтер фон Клуге, които са принудени да се самоубият след атентата. Операцията за покушението на Адолф Хитлер е имала кодово наименование операция „Валкирия“.

Конспираторите предварително си разпределят постовете в правителството, което трябва да се образува след убийството на Хитлер. Поради провала на заговора то никога не се появява, а повечето от неговите членове са екзекутирани. Следните лица е трябвало да бъдат в правителството към юли 1944 година[1]:

Покушение[редактиране | редактиране на кода]

Вечерта на 20 юли 1944 г. Клаус фон Щауфенберг отива при фюрера и оставя до него куфарче с взривно устройство. При експлозията Адолф Хитлер е ранен, но оцелява. По-късно Щауфенберг е заловен и е екзекутиран.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The list of proposed appointments from The History of German Resistance 1933-1945 p. 367