Заешка тения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заешка тения
Taenia scolex.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Спиралови (Spiralia)
тип:Плоски червеи (Platyhelminthes)
клас:Тении (Cestoda)
разред:Cyclophyllidea
семейство:Тениеви (Taeniidae)
род:Същински тении (Taenia)
вид:Заешка тения (T. pisiformis)
Научно наименование
Bloch, 1779
Заешка тения в Общомедия
[ редактиране ]

Заешката тения (Taenia pisiformis) е плосък паразитен червей сходен с говеждата и свинската тения. Локализира се в тънките черва на крайните гостоприемници каквито са кучето, чакала, вълка и лисицата. Макар и рядко могат да бъдат и представители на семейство Котки. Заболяването, което предизвиква от ларвната форма на паразите при междинните гостоприемници зайци се нарича Пизиформна цистицеркоза.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на възрастните паразити достига до 1 – 2 метра. Сколексът е с диаметър 1,3 mm и има 34 – 48 кукички разположени в два реда. Членчетата са хермафродитни. Съдържат матка и по около 400 – 500 семенника. Ларвната форма се нарича Cysticercus pisiformis. Представлява прозрачно елипсовидно мехурче с дължина 8 – 10 mm и широчина 5 – 6 mm. То е изпълнено с течност и съдържа един сколекс.

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Биологичният цикъл е непряк. Крайните гостоприемници се заразяват при изяждане на вътрешности от зайци инвазирани с цистицерки. В тънките черва на кучето тенията достига полова зрялост за 36 – 45 дни, а при лисицата за 82 – 95 дни. Междинните гостоприемници са домашни и диви зайци. Те се заразяват при консумиране на храна замърсена с яйца на тенията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Ветеринарна паразитология и инвазионни болести“, „Земиздат“ 1977, код 05-95346-53511-4790-95-77
  • „Актуални заразни и паразитни болести по зайците“, СД „Контраст“ 2002 г. ISBN 954-9584-79-8