Зайчето Питър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зайчето Питър
The Tale of Peter Rabbit
АвторБиатрикс Потър
Първо изданиеоктомври 1902 г.

ПреводачАлександър Шурбанов
Зайчето Питър в Общомедия

„Зайчето Питър“ (на английски: The Tale of Peter Rabbit) е първата история от едноименната поредица детски книжки, чиято авторка е английската писателка Биатрикс Потър. Тя написва текста през 1893 г., като сама прави и илюстративния материал към него. Творбата си подарява на 5-годишния син на своята гувернантка. Близо 10 години по-късно Потър лично финансира отпечатването на първите 250 броя от „заешката история“. Малко преди Коледа през 1901 г. тиражът бил пуснат за продажба, като мигновено се изчерпал. Наложило се да бъдат напечатани още 200 копия.

Впечатлен от успеха на Биатрикс Потър, младият издател Норман Уорн предложил на авторката да сключат договор за издаването на „Зайчето Питър“. Още в края на следващата 1902 г. детската книжка излязла в 28-хиляден тираж.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за създаването на историята за зайчето Питър може да се търси в детството на нейната авторка. Малката Биатрикс Потър била затворено момиче, чиито единствени приятели били различни домашни любимци – жаби, прилепи, порове, тритони. Двете зайчета, които непрекъснато правили компания на детето носили имената Бенджамин и Питър. Прекарвайки времето си сред животните, Биатрикс имала възможност да наблюдава и изучава навиците им. Така започнала да пренася игрите си на скици, в които главни герои били дребните палавници.

От домашен любимец, зайчето Питър, се превръща в първия литературен герой на Биатрикс Потър. Той носи слава на своята авторка и до днес. Разглеждана като класика, детската книжка продължава да се превежда и до днес в цял свят. Поредицата „Зайчето Питър“ се състои общо от 23 книжки, някои от тях могат да бъдат прочетени и на български език, в превод от Александър Шурбанов.

Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за: