Заклинателят: Началото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заклинателят: Началото
Exorcist: The Beginning
РежисьориРени Харлин
ПродуцентиДжеймс Джи Робинсън
СценаристиАлекси Хоули
Базиран наЗаклинателят
В ролитеСтелан Скарсгорд
Изабела Скорупко
Джеймс Д'Арси
Ралф Браун
МузикаТревър Рейбин
ОператорВиторио Стораро
МонтажМарк Голдблат
СценографияВиторио Стораро
Филмово студиоMorgan Creek Productions
РазпространителWarner Bros.
Жанрфилм на ужасите
Премиера20 август 2004 г.
(Германия)
Времетраене113 мин.
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
ЦветностДа
Бюджет$50 млн.
Приходи$78 млн.[1]
Хронология
Заклинателят 3
Заклинателят: Господство
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Заклинателят: Началото“ (на английски: Exorcist: The Beginning) е американски свръхестествен филм на ужасите от 2004 г. Предистория е на Заклинателят.

„Заклинателят: Началото“ е преработена версия на вече готовият сценарий на Пол Шредер за „Заклинателят: Господство“. Именно за този филм шефовете на Morgan Creek Productions се опасяват, че ще бъде провал. Отзивите за филма на Рени Харлин са предимно негативни и е финансово неуспешен. Впоследствие Шредер е оставен да направи своята версия „Господство“, която е с малко по-добри отзиви от „Началото“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се развива около отец Мерин, който преживява криза на вярата след ужасяващите неща, на които е свидетел през Втората световна война. След нейният край, Мерин е археолог край Кайро, Египет, когато е помолен от колекционер на антики да отиде до британски разкопки в Туркана, Кения. Разкопките са на византийска църква от 5 век, много преди християнството да достигне до тази част от света. Освен това, църквата е отлично запазена, като че ли е била погребана веднага след края на строителството ѝ. Мерин трябва да участва в разкопките и да открие древна реликва преди това да сторят британците. Всичко върви добре, докато Мерин не открива, че нещо зло обитава църквата и влияе на региона. Местните племена, наети да копаят, отказват да влязат в църквата. Те разказват истории за чума, затрила селото. Мерин не обръща внимание на легендата и изкопава един от гробовете на жертвите на чумата, който се оказва празен. В същото време злото обръща хората един срещу друг, започват жестокости и кръвопролития.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Exorcist: The Beginning (2008) // Box Office Mojo.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Exorcist: The Beginning в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​