Закон Голдуотър-Никълс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Законът от 1986 за реорганизация на Департамента по отбраната Голдуотър-Никълс (на английски Goldwater-Nichols Department of Defense Reorganization Act of 1986) е закон, приет в Съединените американски щати през 1986 г., с който се правят най-значителните промени в Министерство на отбраната след неговото създаване със Закона за националната сигурност от 1947 г.

Законопроектът носи имената на сенатора Бари Голдуотър и члена на Камарата на представителите Бил Никълс. Гласуван е в Камарата на представителите с 383/27 гласа и в Сената с 95/0 гласа. Подписан е от президента Роналд Рейгън на 1 октомври 1986 г.

Наред с другите промени Законът Голдуотър-Никълс променя реда на военното командване, който вече е от президента през секретаря по отбраната пряко към обединените бойни командвания, заобикаляйки Съвета на началник-щабовете, който получава консултативни функции.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Goldwater-Nichols Act“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.