Закон на Бенфорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
A sequence of decreasing blue bars against a light gray grid background
Разпределението на първите цифри, според закона на Бенфорд. Всяка лента представлява цифра, а височината на лентата е процентът на числата, които започват с тази цифра.
Честота на първата значима цифра на физическите константи, начертана по закона на Бенфорд

Законът на Бенфорд, наричан още закон на Нюкомб-Бенфорд, закон на аномалните числа или закон на първата цифра, е наблюдение за разпределението на водещите цифри в много реални набори от цифрови данни. Законът гласи, че в много естествени колекции от числа водещата цифра вероятно е малка. Например, числото 1 се появява като водеща цифра около 30% от времето, докато 9 се появява като водеща цифра по-малко от 5% от времето. Ако цифрите бяха разпределени равномерно, всяка от тях щеше да се появи около 11,1% от времето.[1]

Доказано е, че този закон се отнася за голям брой от данни, включително сметки за електричество, улични адреси, цени на акции, цени на жилища, брой на населението, смъртност, дължини на реки и физически и математически константи.

Законът е кръстен на физика Франк Бенфорд, който през 1938 г. публикува статия озаглавена „Законът за аномалните числа“. За първи път законът се споменава от Саймън Нюкомб през 1881 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Закон на Бенфорд. // Capital.bg. 2007-05-15.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Benford's law“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.